Среда, 13. Аугуст 2014.

Програм обележавања 100 година од почетка Великог рата

На састанку, који је за представнике општинских институција културе и удружења приредила Надица Васић, заменица председника општине Неготин, договорен је  програм обележавања стогодишњице од почетка Великог рата.

 

Програмом је предвиђено да делегације Општине Неготин и СУБНОР Неготин, присуствују обележавању једног века од битке на Легету у којој је страдала чувена Тимочка дивизија првог позива.

Општина Неготин ће бројним програмима, промоцијама књига, предавањима и изложбама, уређењем спомен обележја,  до краја године на достојан начин одужити се онима који су свој живот дали за отаџбину.

 

У организацији Историјског архива Неготин биће промовисана књига „Страдање основних школа у Тимочкој Крајини за време I  светског рата“ др Момчила Исића, приређена изложба фотографија и докумената Историјског архива Србије и предавање Петра Опачића, војног историчара о узроцима почетка Првог светског рата.

Музеј Крајине је за крај године најавио изложбу „Пут Тимочке дивизије“. У издању Народне библиотеке „Доситеј  Новаковић“ у септембру ће бити промовисана монографија „Неготин и Крајина од 1914.-1918.“ аутора Божидара Благојевића а за Дан библиотеке приређена изложба фотографија споменика у Крајини.

 

Крајински књижевни клуб ће уз пригодан програм у септембру промовисати „Буктињу“ посвећену Великом рату. Игроказ „Познати Неготинци у Првом светском рату“ и ликовни конкурс програми су који ће бити реализовани у неготинским основним и средњим школама