Петак, 17. Јануар 2014.

Пријем за свештенство и братство манастира Буково

Руководство Општине Неготин приредило је новогодишњи пријем за свештенство Црквене Општине Неготин и братство манастира Буково.

Поздрављајући присутне, мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин нагласио је одличну сарадњу духовне и световне власти на задовољство грађана и свих верника.

 

„Хоћу да нагласим да смо ове године заједничким снагама учинили много на обнављању православних храмова у општини Неготин. Изградили смо објекат за паљење свећа у порти Цркве рођења пресвете Богородице, започели изградњу цркве у Александровцу, реновирали храмове у Шаркамену, Рогљеву и Браћевцу. Обележили смо, такође заједнички, значајне годишњице из наше славне историје, 210 година од изградње Цркве рођења пресвете Богородице, 200 година од херојске погибије легендарног јунака Хајдук Вељка, 180 година од коначног ослобођења Неготина од Турака“ – поручио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

 

Иначе, Општина Неготин једна од ретких која из локалног буџета издваја средства за православну Црквену Општину. Прошле године за изградњу и адаптацију храмова издвојено је 7 милиона динара, а исти износ предвиђен је и Одлуком о буџету за 2014. годину.

У име епископа Тимочког господина Јустина, скупу се обратио архимандрид Иларион, игуман манастира Буково.

“Задовољство нам је што добру сарадњу са Општином Неготин настављамо на обострано задовољство. Желим да истакнем да су се Општина Неготин И Општине Књажевац једине одазвале позиву да помогну објављивање публикације поводом  великог јубилеја, 180 година постојања Тимочке Епархије који обележавамо ове године” – истакао је архимандрид Иларион, изасланик његовог преосвештенства, епископа Тимочког господина Јустина.

Представници Општине Неготин и Црквене Општине, на крају пријема, разменили су пригодне поклоне.