Петак, 27. Септембар 2013.

Пријем за прву генерацију студената Факултета еколошке пољопривреде у Неготину

 

Првој генерацији студената Факултета еколошке пољопривреде у Неготину уручени су индекси, а пријем за њих приредили су челници Општине Неготин и Универзитета Едуконс из Сремске Каменице.

   

Школска година за 35 бруцоша Факултета еколошке пољопривреде у Неготину, при универзитету Едуконс у Сремској Каменици, почеће наредне недеље, а наставу ће пратити у просторијама Пољопривредене школе у Букову. На овај начин настављена је, пре десетак година прекинута, могућност школовања високообразовних кадрова у области пољопривреде у Неготину. Отварању Факултета еколошке пољопривреде у Неготину претходило је потписивање споразума о сарадњи Општине Неготин са Универзитетом Едуконс из Сремске Каменице.

 

„С обзиром да је пољопривреда стратешка делатност за Општину Неготину, наш циљ је био да омогућимо младим суграђанима да се у родном граду школују за перспективна занимања из области пољопривреде. На тај начин омогућили смо им повољније услове студија него у великим универзитетским центрима, а рачунамо да ће својим знањем већ за неколико година бити у прилици да унапреде пољопривредну производњу у Крајини, било у оквиру својих пољопривредних газдинстава или радећи код послодаваца у области пољопривредне и прерађивачке делатности“ – истакао је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин, обраћајући се бруцошима Факултета еколошке пољопривреде.

   

Ректор, проф др Александар Андрејевић указао је на савремене трендове у настави на свим факултетима Едуконс универзитета из Сремске Каменице, док је проф др Љубинко Јовановић, декан Факултета еколошке пољопривреде говорио о предностима производње органске хране која представља основни циљ едукације будућих стручњака на Факултету еколошке пољопривреде.

Иначе, Општина Неготин је као свој допринос отварању Факултета еколошке пољопривреде овој институцији омогућила коришћење просторија Пољопривредне школе за одвијање наставе, док је за потребе предавача уступила два стана на коришћење. Такође студентима ће на располагању бити и нови аутобус који за реномирану  Пољопривредну школу на Букову купује Општина Неготин.