Петак, 16. Септембар 2016.

Презентација РОСЕБ иницијативе за прекограничну сарадњу у туризму

На иницијативу РАРИС-а у Неготин је данас одржана презентација РОСЕБ иницијативе за прекограничну сарадњу у туризму. Презентацији су присуствовали представници туристичких организација свих осам општина са територије Борског и зајечарског округа.

У име општине Неготин присутне је поздравила Надица Васић, заменица председника општине Неготин, која је истакла да наша општина подржава ову иницијативу, као и сарадњу са суседним државама Бугарском и Румунијом, с обзиром на положај и могућности које пружа.

РОСЕБ Иницијативу представио је Владан Јеремић, директор Регионалне агенције за развој Источне Србије. Он је истакао да је РОСЕБ заједничка трилатерална иницијатива која има за циљ да побољша паметан, инклузиван и одрживи друштвено - економски развој кроз побољшање туризма и одрживог коришћења природног и културног наслеђа прекограничног подручја. РОСЕБ Иницијатива обухвата пограничне округе Србије, Румуније и Бугарске (Борски, Зајечарски, Видин, Монтана, Враца, Мехединти, Дољ и Олт) са укупно 2.191.000 становника.

 

“Разне територијалне анализе показују да је туризам растући сектор, али раст није повезан са РОСЕБ територијом као туристичком дестинацијом. С једне стране, овај регион има своје проблеме и изазове у развоју туризма који сигурно негативно утичу на развој свеукупног туризма у региону РОСЕБ Иницијативе. С друге стране, постоји туристички потенцијал који се тренутно не користи. Такав потенцијал иницира потребу да се изазови са којима се овај трилатерални регион суочава превазиђу. Уједињавајући снаге са све три стране, изазовима би се боље приступило и проблеми би се решили на свеобухватан начин. Да би се постигла одрживост, актери у туризму би морали да препознају спољашне и унутрашње факторе туристичког развоја, који се могу манифестовати у планирању туризма, где мора да се покаже свест о могућим негативним иницијативама које утичу на природно и културно наслеђе. У контексту пограничних региона, природно и културно наслеђе у суседним земљама се мора поштовати на највишем нивоу.” – каже Јеремић.

 

Прекогранична туристичка иницијатива Србија - Румунија - Бугарска - РОСЕБ иницијатива покренута је крајем 2015. године. Идеја за ову иницијативу је настала под директним утицајем позива за подношење предлога пројеката у оквиру ИНТЕРЕГ програма прекограничне сарадње између Румуније и Србије, Румуније и Бугарске и Србије и Бугарске. Туризам је заједнички приоритет у  сва три ИНТЕРРЕГ прекогранична програма сарадње. У процесу идентификације и припреме пројеката, постало је јасно да за један број пројеката који се баве туризмом, учешће само  две земље није било довољно. Неке од пројектних идеја, као што су: развој нових туристичких производа, заједнички маркетинг и промоционе иницијативе, везе с постојећим европским иницијативама, и многе друге, су захтевале учешће и треће земље.

 

Креатори иницијативе спроводе широк консултативни процес са жељом да укључе заинтересоване стране на међународном, националном, регионалном и локалном нивоу. Први круг консултација водиле су одговорне организације из сваког пограничног региона, а то су : РАРИС – Регионална агенција за развој источне Србије, Србија, Видинска Комора трговине и индустрије, Бугарска и АРоТТ – Румунско удружење за  трансфер технологије и иновацију, Румунија. Своју подршку иницијативи исказали су за сада Министарство трговине, туризма и телекомуникације, као и Канцеларија за Европске интеграције.

Званична церемонија потписивања и званичан почетак РОСЕБ иницијативе биће организована током друге недеље октобра у Кладову.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.