Уторак, 16. Јун 2015.

Презентација пројекта „Млади чувари традиције“

У Музеју Хајдук Вељка синоћ је приређена презентација пројекта „Млади чувари традиције“, који је креативно удружење „НЕГО“ у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије и Музејом Крајине реализовало у периоду од априла до јуна 2015. године.

Присутнима су се на самом почетку обратили в. д. директора Ивица Трајковић и руководилац пројекта Весна Станковић, а затим су полазници ових радионица приказали кроз мултимедијалне презентације и сценски приказ свадбене обичаје свога краја.

Пројекат „Млади чувари традиције“ био је намењен младима из Неготинске Крајине и источне Србије који не поседују довољно знања о свом културном, верском и етнографском наслеђу. Истраживачким задацима на терену и креативним радионицама помаже се младима да сачувају свој културни идентитет кроз очување заборављених свадбених обичаја. После општеобразовне радионице „Баштиник“ у оквиру које су се млади упознали са културним, историјским и традиционалним наслеђем свога краја, а кроз обилазак и предавање у Музеју Крајине, организовано је истраживање на терену. Млади су у оквиру радионице „Свадбени обичаји“ прикупљали кроз разговоре и анкете податке о различитим свадбеним обичајима у српским, влашким и ромским срединама.