Среда, 23. Октобар 2013.

Презентација програма комасације за мештане Радујевца

Представници Немачке организације за техничку сарадњу (ГИЗ), Министарства пољопривреде и домаћи и инострани експерти, заједно са руководством Општине Неготин представили су мештанима Радујевца програм комасације земљишта на месту званом Гај површине 287 хектара. Том приликом најављено је да ускоро почиње припрема програма комасације на преосталих 1.600 хектара у МЗ Радујевац.

 

Пилот пројекат комасације у Радујевцу реализује се у оквиру пројекта „Рурални развој-ефикасно управљање земљиштем“ . Пројекат реализује ГИЗ, а финасирају Европска Унија и Министарство за економску сарадњу Немачке.

 

О самом програму комасације, процедури и законској регулативи реализације, али и новинама које налаже Европска Унија  мештанима Радујевца говорили су проф др Манојло Миладиновић и проф др Јоаким Томас, експерти за управљање земљиштем. Они су посебно нагласили значај система за наводњавање који ће ускоро бити изграђен на око 700 хектара неготинске низије.

 

Мештани Радујевца показали су велико интересовање за поступак комасације не само на потезу Гај, већ и на преосталим парцелама. Њхове жеље подржали су пољопривредни експерти и мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин и најавили почетак израде програма за преосталих 1.600 хектара.

Тим програмом комасације  конкурисаћемо код Министарства за пољопривреду како би обезбедили средства да реализујемо овај велики пројекат“ – најавио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

Иначе, цена комасације  на површини од 1.600 хектара износи око 240.000 евра.