Понедељак, 01. Јун 2015.

Презентација Европске конвенције о пределу

Представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Завода за заштиту природе, Министарства културе и Шумарског факултета из Београд одржали су у Зајечару презентацију Европске конвенције о пределу у Републици Србији.

 

Циљ промоције био је информисање јавности о значају ратификације Конвенције за Србију. Такође, презентовани су и нацрт Акционог плана за имплементацију Европске конвенције о пределу, као и Правилник о карактеризацији предела Србије.

 

Испред Министарства пољопривреде и заштите животне средине Конвенцију је представила Биљана Филиповић, национални координатор, која је између осталог говорила о пределу као ресурсу за развој.

 

Посебно значајно било је излагање професорке Јасмине Цвејић са Шумарског факултета из Београда. Она је у свом излагању представила резултате истраживања културног предела Рајачких, Рогљевских, Смедовачких и Штубичких пивница, до којих су стигли студент Шумарског и Архитектонског факултета приликом израде Студије о културном наслеђу Неготинских пивница.

О овој теми су говориле и Надица Васић, заменица председника Општине Неготин и Маријана Ђорђевић, из Канцеларије за локални економски развој, које су представљале општину Неготин на овом скупу. Општина Неготин је једна од ретких, која је захваљујући одличној сарадњи са овим академским институцијама међу првима у Србији почела активности на коришћењу предела као могућности за развој.     

Након презентација отворена је и интерактивна дискусија о актуелним проблемима и улози локалних власти и других заинтересованих страна у процесу имплементације Конвенције.