Петак, 21. Септембар 2018.

Претпоследњи дан фестивала

Претпоследњег дана 53.“Мокрањчевих дана“, приређена је промоција монографије поводом 80 година постојања и рада  Музичке академије-Факултета музичке уметности у Београду, ауторке др Иване Перковић, а вечерње термине обележили су концерти вокалног састава „Constantine“ из Ниша и Влатка Стефановског.   

Монографија „80 година постојања и рада  Музичке академије-Факултета музичке уметности у Београду“, ауторке др Иване Перковић, која је промовисана у МОкрањчевој родној кући, нуди свеж начин разумевања прошлости, садашњости и, на известан начин, и будућности најстарије високообразовне музичке институције у земљи, основане давне 1937. године.

У писању ове богате и квалитетно опремљене књиге учествовало је, поред Иване Перковић (уреднице издања и ауторке првог дела књиге), преко 20 професора и сарадника Факултета. Резултат њиховог заједничког рада није једноставна документована историографска публикација или носталгично сећање на историју школе. Напротив, овде је институција у којој је током претходних осам деценија деловало преко 630 реномираних професора, а дипломе стекло више од 6200 академских музичара, представљена на нов и динамичан начин. Управо због своје информативности и креативности, књига је привлачна читаоцима различитих профила.


На малој сцени биоскопа Крајина наступили су чланови вокалне групе „Constantine“  из Ниша. Концерт је почео Мокрањчевом Првом руковети, а потом су уследиле познате композиције српских аутора: „Што се роје мисли моје“, „Зајди, зајди“, „Коњ“, „Дарина мера“, „Врти коло“. У оквиру концерта емитован је и спот за „Винску песму“ који је освојио вредна признања. Певачи из Ниша представили су се и иностраним хитовима: Гершвиновим „Summertime“, Лућо Далиним „Caruso“  и мелодијом „La feurza major“.Својим оригиналним приступом у интерпретацији и надахнутим извођењем, чланови групе „Constantine“  одушевили су публику 53.“Мокрањчевих дана.

 

Вокална група „Constantine“ из Ниша основана је октобра месеца 2008. године на иницијативу тројице музичара који су желели да вокалној камерној музици приђу на мало другачији начин. Група је у почетку наступала као октет, а сада броји 11 певача. У настојању да се прошире  извођачке границе, и са идејом да се изађе из оквира конвенционалног, током година је обликован разноврстан програм,  базиран на делима домаћих и страних аутора етно, поп, рок, џез, филмске и духовне музике која је у извођачком смислу третирана на начин певања у традиционалним клапама. Извођењем песама у оригиналним, али и аранжманима чланова Групе, промовишу се и афирмишу камерни и нестандардни вокални састави, музичка традиција Ниша, Србије и шире.


У холу Дома културе приређен је и концерт Хора полазника диригентског семинара „Од традиционалног ка иновативном“. Предавачи на овом тродневном семинару били су диригенти др Миливоје Николић и др Татјана Адамовић Петијевић.

 

Велику пажњу неготинске публике привукао је концерт Влатка Стефановског. Македонски гитариста светског гласа, на концерту за све генерације у препуној сали Дома културе у Неготину, разгалио је публику 53.“Мокрањчевих дана“.


Са њим су наступили чланови његовог триа: Ђоко Максимовски на бас гитари и Дино Милосављевић, бубњеви.Легенда ex-yu рок сцене, Влатко Стефановски, показао је своје умеће свестраног уметника и од првог трена поделио емоције са публиком која је крај концерта дочекала на ногама.

 

Свој контакт са композитором Стеваном Стојановићем Мокрањцем, Стефановски налази у обрадама изворних народних песама које прожимају велики део његовог репертоара.


Тако је публика на почетку чула његову врхунску обраду песме „Македонско девојче“, а потом и народних кола. Смењивали су се затим хитови са бројних албума које је Стефановски током богате каријере снимио,као и музика писана за филмове, да би у послењој трећини концерта, публику подигао на ноге  незаборавним хитовима  своје некадашње групе „Леб и сол“:„Чувам ноћ од будних“, „Мамурни људи“, „Као какао“, „Чукни во дрво“, „Скопје“.