Среда, 18. Април 2012.

Престолонаследник Александар и принцеза Катарина посетили Неготин

3639_1.jpg

Њихова Краљевска височанства Престолонаследник Александар II и Принцеза Катарина посетили су Неготин. Том приликом уручили су аутомобил „Фиат Пунто“ – донацију Фондације Принцезе Катарине и компаније Фиат Аутомобили Србија Здравственом центру, рачунар и играчке Дому за децу и омладину „Станко Пауновић“ и комплете књига основној школи „Бранко Радичевић“. 

3639_2.jpg

Њихова Краљевска височанства дочекали су др Влајко Ђорђевић, председник општине, Бранко Марковић, заменик председника општине и мр Милан Уруковић, председник СО Неготин. Пријем у њихову част у свом кабинету уприличио је др Влајко Ђорђевић и упознао их са богатом, историјом и традицијом и актуелним тренутком наше општине.  

- Општина Неготин позната је по Мокрањчевим данима, најзначајнијем српском фестивалу духовне музике, добром крајинском вину које се још крајем 19. века пило на европским дворовима, али  и Хајдук Вељку, легендарном јунаку, оличењу храбрости, борбености и слободарског духа.  Ми, представници актуелне власти  чинимо све да и у овим економски тешким временима, унапредимо квалитет живота наших суграђана. Недавно смо остварили дугогодишњу тежњу мештана Крајине, и на задовољство једне и друге стране, отворили гранични прелаз на ХЕ „Ђердап 2“. Имамо изузетно добру сарадњу са нашим грађанима који живе и раде у иностранству и заједно са њима реализујемо бројне пројекте са жељом да свако крајинско село постане европско. Ваше краљевско височанство, желим да Вам се у своје лично и име својих сарадника и грађана општине Неготин захвалим на вредној донацији коју ћете данас уручити нашим институцијама, потврђујући на тај начин своју хуману мисију доброчинства коју проносите Србијом – поручио је др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин.  

Захваљујући на добродошлици, својим домаћинима и бројним представницима медија обратио се Престолонаследник Александар Карађорђевић.

- Велико ми је задовољство што смо моја супруга и ја данас у Неготину. Ово је дивна прилика да се  сретнемо са градоначелником, представницима градске управе, као и установа социјалне и здравствене заштите. Град Неготин и Неготинска Крајина имају светлу слободарску традицију и важну улогу у настанку модерне српске државе. Данас, у време светске економске кризе која погађа и нашу земљу, морамо се ослањати на сопствене снаге, визију и напоран рад. Ми зависимо једни од других у овим тешким временима.  Само заједничким радом можемо превазићи тешкоће и створити бољу будућност за нашу децу.  

Принцеза Катарина изразила је жељу да преко Фондације „Лифелине“ граду донира средства за реконструкцију установе за децу. Престолонаследник Александар најавио је да ће приликом предстојеће посете америчкој држави Тексас и сусрета са званичницима и нашим исељеницима предочити могућност инвестирања и сарадње са општином Неготин.

3639_3.jpg

Краљевски пар је након пријема у скупштини општине Неготин обишао цркву Свете Тројице, а затим у црквеним просторијама, заједно са неготинским Колом српских сестара даривао децу играчкама и слаткишима.

3639_7.jpg

На путу до Здравственог центра предстолонаследник Александар и Принцеза Катарина задржали су се у срдачном разговору са грађанима општине Неготин.

3639_4.jpg

У Здравственом центру, краљевски пар је уручио ново возило Фиат пунто, донацију Фондације Принцезе Катарине и компаније Фиат аутоболи Србија. Том приликом дариване су и „бејби траке“ за осетљиву дечју кожу. Њихова Краљевска височанства су у пратњи директора Здравственог центра, др Тихомира Миловановића, посетила и дечије одељење овог ЗЦ и поклонила играчке малишанима смештеним на том одељењу.

3639_5.jpg

 

Њихова Краљевска Височанства су се потом упутила у Дом за децу и омладину „Станко Пауновић“ где их је дочекала директорка, Радмила Митровић и том приликом уручили донацију, рачунаре, играчке и школски прибор.  Краљевски пар задржао се у срдачном разговору са децом и особљем ове установе.

3639_6.jpg

Предстолонаследник и Принцеза Катарина посетили су Основну школу “Бранко Радичевић“ где су уручили осам комплета књига о Краљу Петру I Карађорђевићу. Директорка ове школе, Владица Булатовић, поздравила је краљевски пар и захвалила на поклонима и посети.