Петак, 05. Фебруар 2021.

ПРЕПОРУКА О НАЧИНУ КОРИШЋЕЊА ЕНЕРГЕНАТА У ЦИЉУ ПОБОЉШАЊА КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

 Један од највећих изазова у заштити животне средине у нашој земљи је проблем загађења ваздуха. Удисање загађујућих материја може значајно утицати на здравље. Главне болести које се повезују са загађењем ваздуха су рак плућа, срчане болести, мождани удар и, најчешће, плућне болести - чак 43% смртних случајева приписује се плућним болестима чији је узрок загађење ваздуха.

У Србији приближно 60 одсто домаћинстава користи чврсто гориво за грејање, што је идентификовано као један од кључних проблема лошег квалитета ваздуха у градовима.

Индивидуална ложишта и топлане мање снаге извор су такозваних ПМ 10 и ПМ 2,5 суспендованих честица. Реч је о ситним честицама прашине које представљају смесу дима, чађи и других штетних материја. Оне су нарочито опасне и могу изазвати бројне здравствене проблеме.

Како се Неготин налази у равници окруженој планинским венцима, у недостатку ветрова, у зимском периоду главни еколошки проблем јесте дим из индивидуалних ложишта.

У циљу побољшања квалитета ваздуха, нарочито у зимском периоду апелујемо на становништво о правилном коришћењу и избору огрева током грејне сезоне.

Препорука је да уколико је то изводљиво да се користе градски системи даљинског грејања или грејање на гас, или уместо угља користити добро осушено дрво, пелет и сл. Такође, обратити пажњу на енергетску ефикасност кућа или станова, како би се са што мање енергената, постигао циљ грејања. Редовно водити рачуна о чистоћи пећи, котлова и димњака. Пожељно би било да се грејање објеката у истом дворишту, врши на начин, са што мање активних димњака.  

Строго се забрањује спаљивање гума, стрњике, отпада и др.

У нади да ћемо заједно постићи циљ и изборити се за чистији и здравији ваздух у нашем граду, захваљујемо вам на свакој активности коју предузмете у том правцу.

 

Одељење за урбанизам, граћевинарство и заштиту животне средине ОУ Неготин


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести