Уторак, 04. Септембар 2018.

Преминуо академик Владета Јеротић, почасни грађанин Општине Неготин


Академик Владета Јеротић преминуо је јутрос у Београду у 95. години. Јеротић је био истакнути српски лекар, неуропсихијатар, психотерапеут и књижевник, свестрани ерудита, члан САНУ и почасни грађанин Неготина од маја 2017.године.
Академик Владета Јеротић рођен је 2. августа 1924. године у Београду, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је на Медицинском факултету у Београду, а затим је специјализовао неуропсихијатрију. У Швајцарској, Немачкој и Француској специјализовао је психотерапију. Радио је више деценија као шеф Психотерапеутског одељења београдске болнице "Др Драгиша Мишовић". Од 1985. до пензионисања, као професор по позиву, предавао је на Православном богословском факултету у Београду.
Владета Јеротић развио је обимну и плодну публицистичку делатност из граничних области психоанализе, психотерапије, религије и филозофије. Од 1984. године Јеротић је био члан Удружења књижевника Србије и редовни члан Медицинске академије и Српске академије наука и уметности. 12. 05. 2017. године на свечаној седници Скупштине општине Неготин проглашен је за почасног грађанина Општине Неготин.
Општина Неготин изражава најискреније саучешће поводом одласка академика и почасног грађанина Неготина Владете Јеротића.