Петак, 09. Октобар 2015.

Представници ГИЗа посетили Неготин

Представници ГИЗа посетили су данас општину Неготин како би се уверили у стање на терену, везано за инсталирање и коришћење пумпи за водоснабдевање, које су добијена као донација од стране ове организације. Реч је о пројекту санација последица прошлогодишњих поплава на територији наше општине.

 

“Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ је у протеклом периоду сарадјивала са општином Неготин на пројекту санације последица поплава, а укупна вредност пројекта је била нешто мало више од 17 000 евра. Сада када је пројекат завршен можемо да кажемо да смо веома задовољни и да су резултати можда и негде изнад онога што смо и очекивали, а да су остварени и значајни резултати на плану подршке руралног становништва. Пројекат „Општински економски развој у источној Србији“, који је финансиран средствима Влада Швајцарске и Немачке активно сарађује са општином Неготин у протеклих неколико година и планирамо да тако буде и у будућности, пре свега на плану унапређења сектора услуга које општина пружа грађанима и приватном сектору“ – рекао је Никола Ђурић, представник ГИЗа.  

Ове донације су веома значајне за општину Неготин, а самим тим и за Јавно комунално предузеће „Бадњево“, које се бави водоснабдевањем, а посебно за месну заједницу Михајловац, где је у прошлогодишњим поплавама извориште било у потпуности уништено и било је потребно доста времена и средстава  да се санирају те последице.

Грађевински део и део водоводне мреже је Јавно комунално предузеће санирало сопственим средствима, а опрему, превасходно најважнији део пумпе смо добили из донације и то сасвим довоqног капацитета да та месна заједница нема проблема са водоснабдевањем у наредних десетак година. У питању су две циркулационе од по 11 и једна од 7,5 киловата и то у потпуности задовољава потребе месне заједнице  Михајловац током целе године. Што се тиче другог дела донације, то су циркулационе пумпе од 22 и од 18 киловата, које су уграђене у црпној станици Коначе и две бунарске пумпе, као и командни орман са фреквентном регулацијом, помоћу кога ће такође бити побољшан квалитет водоснабдевања са црпне станице Коначе и смањена потрошња електричне енергије“ – каже Слободан Станковић, руководилац радне јединице водовок и канализација ЈКП „Бадњево“.   

Представнике ГИЗа примио је и Јован Миловановић, председник Општине Неготин који им је у разговору захвалио на донацији и помоћи ове организације у отклањању последица поплава.