Петак, 11. Децембар 2015.

Представљена књига ''Ескамотажа-Стриптиз слободе''

На дечјем одељењу Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ представљена је књига ''Ескамотажа-Стриптиз слободе''. О књизи су говорили Горан Миленковић, приређивач књиге и Јелена Милетић, историчарка уметности. Публици су се обратили и Весна Тешовић, директорка Народне библиотеке Бор и Милорад Грбовић, в. д. директора Народне библиотеке Неготин.

Књига "Ескамотажа - стриптиз слободе" производ је истоименог пројекта, реализованог у оквиру Конкурса за пројекте у области заштите културног наслеђа Министарства културе и информисање Републике Србије током 2014. и 2015. године.

Идеја пројекта је да се створи релевантан и трајан естетско-критички предмет који ће реактуелизовати ретко и недовољно познато културно наслеђе и подстаћи уживљавање и стваралачке пориве код посматрача који чита завичајну, регионалну или интернационалну културну и друштвену прошлост. Такође, циљ пројекта је афирмација Народне библиотеке Бор као институције која креативно и посвећено учествује у стварном животу око себе.

Пројекат је предложило Одељење посебних фондова и периодике Народне библиотеке Бор. Израду књиге помогли су Министарство културе и информисања Републике Србије, општина Бор и Музеј рударства и металургије у Бору.