Уторак, 22. Октобар 2013.

Представљен програм комасације у Радујевцу

Представници Немачке организација за техничку сарадњу (ГИЗ) представили су програм за пилот пројекат комасације земљишта у Радујевцу на површини од 300 хектара и званично га уручили мр Милану Уруковићу, председнику Општине Неготин. Општина Неготин је једна од 7 у југоисточној Србији у којој ГИЗ у оквиру пројекта “Рурални развој - ефикасно управљање земљиштем” реализује пилот пројекте комасације земљишта вредан 50.000 евра.


Програм комасације у Радујевцу, представницима општине Неготин који ће биити директно ангажовани на реализацији овог пројекта, представили су међународни експерти и представници ГИЗ-а.

"Осим уобичајених активности које претходне комасацији земљишта, у складу са европским прописима, дужни смо да посебну пажњу посветимо заштити животне средине, обезбедимо учешће грађана и потпуну транспарентност целог поступка. Ми смо пријатно изненађени озбиљношћу са којем је општина Неготин приступила реализацији пројекта комасације у Радујевцу и активностима које су већ предузете" – истакао је проф др Јоаким Томас, међународни експерт за ефикасно управљање земљиштем.

Пројекат “Рурални развој-ефикасно управљање земљиштем” има за циљ да помогне и оспособи државу и општине, као и пољопривредне произвођаче да буду бољи, рационалнији и ефикаснији власници пољопривредног земљишта. Пројекат реализује ГИЗ, а предвиђено је да траје 3 године. Буџет од 3,78 милиона евра финансира Европска Унија са 2,78 милиона и Министарство за економску сарадњу Немачке са милион евра.


"Један од значајних проблема, нарочито у источном и јужном делу Србије, је уситњеност и расцепканост парцела и то је један основних узрока ниске ефикасност пољопривреде. Наш је крајњи циљ да, укрупњавањем поседа побољшамо услове живота и рада пољопривредника. Данас смо представили програм комасације за пилот пројекат у Радујевцу, а према предвиђеној динамици пољопривредници ће бити уведени у поседе до 15. новембра 2014. године" – изјавио је Ненад Гвозденовић, пројект менаџер програма комасације.


Мр Милан Уруковић, председник општине Неготин захвалио се представницима ГИЗ на помоћи коју пружају на реализацији пројекта комасације.

"У Општини Неготин комасација је у низијском делу општине спроведена осамдесетих година у свим МЗ осим у Радујевцу и сада је прилика да укрупњавање поседа као предуслов развоја пољопривредне производње спроводемо и на 300 хектара у овом селу. Надамо се да ће овај пројекат добити и свој наставак, односно да ће у овом селу бити реализован и на преосталих 1.600 хектара" – поручио је мр Милан Уруковић, предсеник Општине Неготин.