Понедељак, 08. Март 2021.

ПРЕДСЕДНИК ВЕЛИЧКОВИЋ УПУТИО АПЕЛ ГРАЂАНИМА О НЕОПХОДНОМ ПОШТОВАЊУ ЕПИДЕМИЈСКИХ МЕРА

На данашњој конференцији за новинаре одржаној у малој сали Општине Неготин, Владимир Величковић, председник Општине Неготин, указао је на озбиљност ситуације у вези ширења коронавируса у нашој општини и упутио апел свим грађанима да обавезно поштују прописане епидемијске мере како би се успорило ширење вируса.Конференицји за новинаре је присуствовао и Богдан Гугић, заменик председника Општине.


„Важно је да сви схватимо колико је ситуација алармантна а то се види и по бројкама на које ћу вам указати. Не бих желео да се понови децембар који је био најгори месец од почетка пандемије прошлог марта, са 632 регистрована случаја позитивна на Ковид 19. Оно што нас забрињава је тренд који указује да ће март бити сигурно најгори од прва три месеца  ове године, уз велику опасност да буде чак гори и од прошлог децембра, што наравно не бисмо желели. Подвлачим да је ситуација веома озбиљна. Ми у првих седам дана у марту имамо 174 потврђена случаја. Зато социјална дистанца мора да се поштује. Локална самоуправа и надлежне службе провераваће како се прописане мере поштују. Нисмо задовољни како се поштују с обзиром да имамо податке да су одређени локали радили мимо прописаних мера и тиме ћемо се посебно позабавити. Желим да поручим родитељима да морају да схвате, као и млађи суграђани, да ко год да нешто организује то представља велики здравствени проблем. Сведоци смо да у последњих неколико дана неки наши суграђани воде битку са вирусом а и често чујемо да је неко изгубио битку с вирусом,  а то нису најстарији суграђани већ су то људи који су могли још много тога да дају и својим породицама а и заједници. Ако сви схватимо озбиљност ситуације, мере нам нису ни потребне. Свако мора да схвати да је у опасности, да може да се зарази или изгуби битку с вирусом. Молим вас схватите ово врло озбиљно. Најбитније оружје је појединачна борба за здравље јер ћемо на тај начин сачувати себе и друге“ поручио је председник Величковић.


На данашњој конференцији за новинаре истакнуто је да је од почетка пандемије у марту 2020. године закључно са седмим мартом, у општини Неготин потврђено 1589  позитивних на коронавирус.  На ковид одељењима ЗЦ Неготин од прошлог марта до данас лечило се 568 пацијената, од којих је 55 изгубило битку са вирусом.
Прегледа у ковид амбуланти за седам дана марта било је 322, од којих су први прегледи 229. За последња четири дана хоспитализовано је 19 пацијената, а на ковид одељењима (грудном, неурологији и интерном) лечи се 39 пацијената ( на грудном -18, неурологији-15, интерном – 6)  са бронхопнеумонијом а на кисеонику је 19 пацијената. Само претходног дана три пацијента су упућена у вишу здравствену установу ради наставка лечења – два у Ковид болницу у Крушевцу и један у Батајницу. За последња три дана регистровано је 76 нових случајева.  У фебруару је на лечење у Ковид болницу у Крушевцу упућено осам пацијената док је од почетка  марта  девет наших суграђана због тешког општег стања упућено на даље лечење у Ковид болницу у Крушевцу  седам, а у Батајницу два.

„Од 23. фебруара до 8. марта у Педијатријској ковид амбуланти  прегледано је 238 детета  од којих је позитивно 39. Највише је средњег школског узраста али има деце свих узраста, од осам месеци па навише. Добра вест је да имају лакшу клиничку слику и да су на кућном лечењу. С обзиром да имамо доста млађих суграђана који су позитивни сматрамо да ту креће ширење ковида, да се преко њих заразе родитељи, баке и деке и да су многе породице заражене на такав начин. Желим да вас обавестим да се процес имунизације у нашој општини иде добрим током. До данас је у општини Неготин вакцинисано 5006 особа од којих је ревакцинисано 2197 и то вакцинама Синофарм, Фајзер и АстраЗенека. Прву дозу кинеске вакцине примило је 2419  особа а другу дозу  2029, Фајзеровом вакцином је ревакцинисано 110  док је прву дозу примило њих 168 а Астра Зенеком је вакцинисано 280 особа и њихова ревакцинација ће бити за три месеца. Данас и сутра ће се обавити вакцинација Синофарм вакцином – првом дозом ће бити вакцинисано 520 особа од којих 100 непокретних лица у граду и селима, а у среду ће кренути ревакцинација.“ истакао је Величковић.
Апелу за поштовањем мера придружио се и Богдан Гугић заменик председника Општине који је истакао да је ситуација веома озбиљна.
„Молимо вас да се придржавате прописаних мера, да сами себе чувате, јер тако ћете и друге чувати. Молимо и власнике угоститељских објекатада се придржавају мера  као и да локале затварају до предвиђеног радног времена.“ истакао је Гугић.
Председник Величковић и његов заменик Богдан Гугић на крају конференције упутили су  осмомартовску честитку свим припадницама женског пола, уз жељу да свакога дана буду обасипане пажњом и поштовањем и да се надају да ће следећи празник посвећен женама дочекати у бољем времену.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.