Среда, 21. Мај 2014.

Председник општине обишао Мокрање

 

Председник општине Неготин, Јован Миловановић и заменица председника Надица Васић, обишли су данас месну заједницу Мокрање, у којој је прошлe недеље дошло до изливања Сиколске реке, која деоницом од 2 километра протиче кроз село.

   

Поплавни талас, који је прошао кроз ово село, начинио је штету у великом броју домаћинстава, као и на усевима и пољопривредном земљишту, а до сада је око 80 мештана поднело пријаву штете, комисији која је формирана за територију општине Неготин.

   

По речима мештана, са којима је разговарао председник Миловановић, до изливања реке у делу који пролази кроз само село и део у коме је пољопривредно земљиште, дошло је превасходно због нерашчишћеног речног корита, које је препуно траве и стабала. Мештани су више пута упућивали захтеве надлежнима за речне токове, да реше овај проблем, али одговора није било, а када су се пре пар година сами организовали и почели са чишћењем, радови су стопирани од стране Србијавода.       

   

Водећи људи општине Неготин, обишли су домаћинства у којима је причињена штета, изливањем реке, али и сеоски водовод, из кога се привремено, због повећане вредности амонијака, а на основу анализа Завода за јавно здравље из Зајечара, вода не може користити за пиће и припрему хране. За потребе мештана, а по налогу Општинског штаба за ванредне ситуације, обезбеђене су контролисане цистерне са водом, које ће бити дистрибуиране док буде потребно.

   

Мештани ове месне заједнице, затражили су од председника општине да се упути и захтев стручним службама за додатним анализама воде из водовода, али и са два алтернативна бунара, са којих се водом снабдева велики број корисника. Такође затражили су и да се одмах упути захтев надлежнима за речне токове за чишћењем речног корита Сиколске реке и проширивањем уског грла ове реке у близини Железничке станице Мокрање.

   

Комисија за процену штета од поплаве и наредних дана обилазиће домаћинства у овој месној заједници, а сходно процени предузеће се одговарајуће мерe.

По налогу Штаба за ванредне ситуације општине Неготин, данас су поплављена домаћинства у Мокрању обишли и запослени у епидемиолошкој служби Здравственог центра Неготин, у циљу сагледавања епидемиолошке ситуације.