Петак, 22. Јануар 2016.

Председник општине обишао градске топлане

Јован Миловановић, председник општине Неготин, обишао је синоћ топлане Борскa, Вељко Влаховић,  ЈНА и Банана, како би проверио стање опреме и радне услове са којима се сусрећу запослени.

  

„Већ дужи временски период топлане су под теретом ниских температура, а за викенд су најављене температуре и до минус 20. У таквим условима инсталације морају да се доведу под појачани надзор да не би дошло до кварова и престанка грејања.  Ја сам зато желео да се лично уверим у стање опреме и радне услове са којима се сусрећу запослени“ – рекао је председник Миловановић приликом синоћњег обиласка.  

  

Председник је за предстојећу летњу сезону најавио и радове на ремонту инсталација и нагласио изузетно лоше стање у топловоду у Борској.

  

„У току наредне летње сезоне предстоје ремонтни радови на овим инсталацијама, да би побољшали радне и експлоатационе услове и услове грејања наших грађана. Оно што је највише изражено када су инсталације у питању јесте стање топловода у Борској где се губи  до 10 кубика воде на дан и тај процес траје десетак година уназад. Проблем на топловоду се решава тако што се крпи топловод који је старости 28 година и који је на крају свог животног века и ми морамо наћи начин за његову реконструкцију. Реконструкцију би требало извести током летњих месеци, како не бисмо ушли и у следећу грејну сезону са оваквим топловодом,  јер ако би се наставило његово коришћење, током наредних грејних сезона могло би доћи до веће хаварије и проблема са грејањем већег броја потрошача.“  

  

У систему грејања ЈКП „Бадњево“ су три топлане на мазут и 4 на чврсто гориво, односно на мрки угаљ и дрва. Из ових постројења греје се око 92 000 метара квадратних стамбеног и пословног простора, а на систем је прикључено око 1700 корисника.

  

Раде Марковић, руководилац радне јединице грејање ЈКП „Бадњево“, који је са председником обишао топлане, истакао је да од почетка грејне сезоне није било прекида у снабдевању топлотном енергијом, без обзира на бројне проблеме и застарелост опреме. Он је такође истакао да заслуге за то припадају радницима овог предузећа, који су повећаним ангажовањем успели да доведу опрему на виши ниво функционалности.

  

Приликом обиласка топлана, председник општине рекао je и да се размишља о изградњи једне топлане која би снабдевала већи део града, укључујући и Здравствени центар, Неготинску гимназију и друге привредне субјекте. С обзиром да су за такав пројекат потребна велика финансијска средства, мораће најпре да се направи и добра анализа колико би се грађана прикључило на ту топлану и колико би то било исплативо.   

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.