Четвртак, 23. Фебруар 2017.

Предавање на тему „Производња пшенице“

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Неготин, Пољопривредна задруга Прахово и НС семе, организовали су предавање на тему „Производња пшенице“. Предавачи су били угледни научни радници, академик професор др Србислав Денчић и проф.др Радивоје Јевтић.

 

Двојица врхунских пољопривредних стручњака говорили су на трибини у Неготину о могућностима успешније производње пшенице по којој је Неготинска Крајина некада предњачила у Србији и некадашњој Југославији.

Иако се у односу на укупне обрадиве површине на подручју четири општине Борског управног округа, обрађује само 45 %, што значи да је већи део запарложен и није у функцији пољопривредне производње, пшеница је уз кукуруз и даље водећа ратарска култура у нашем крају. Према речима наших стручњака за ратарство из Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Неготину, на нашем простору је веома заступљена производња пшенице као озиме културе, за разлику од јаре пшенице, која је веома ретко заступљења у Борском округу.

Прошле године у јесењој сетви је свим озимим усевима посејано 25 000 хектара, од тога озимом пшеницом 18 500 ха, а на  површинама посејан је јечам и уљана репица и други озими усеви. У оптималном року посејано је свега 15%-20% озимих усева,све остало посејано је до краја новембра месеца.

 

Пшенице која је посејана у оптималном року и која је у фазу бокорења ушла у зимско мировање у добром је стању, за разлику од озимих усева који су у зимско мировање ушли са необразованим чвором бокора и који су претрпели последице од измрзавања. Од актуелних радова препоручује се прихрана азотним ђубривима и то у два наврата.

Према речима саветодаваца за ратарство у ПССС Неготин, Владице Стефановић,  пшеница је уз кукуруз водећа ратарска култура и у Крајини и ове године је заступљена  на 10350 хектара.

Просечан род пшенице се у нашем крају усталио и углавном се креће од 5 тона по хектару.

Пољопривредни стручњаци из неготинске ПССС сматрају да су оваква предавања која су одржала двојица познатих научних радника веома значајна и да користе пољопривредним произвођачима како би сагледали своје место у друштву произвођача ове ратарске културе. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.