Уторак, 13. Јануар 2015.

Потписан уговор са италијанском компанијом "Rigoni di Asiagio"

 

Министарка пољопривреде и заштите животне средине, проф. др Снежана Богосављевић Бошковић и генерални директор италијанске компанија "Rigoni di Asiagio", Андреа Ригони, потписали су данас уговор о закупу пољопривредног земљишта у државној својини на територији општине Неготин. Италијанска компанија ће на овом земљишту, а ради се тренутно о површини од 190 хектара, засновати органску производњу лешника.

    

“За Републику Србију и нашу пољопривреду ово је изузетно важна и значајна инвестицијa, јер се не ради само о подизању органских засада, већ се ради о плану заокруживања процеса производње. У плану је израда прерађивачких капацитета и оно што је посебно важно, циљ је да органски производи, порекла из Србије,  доспеју не само на наше тржиште, већ и на тржишта широм Европе и света” – истакла је министарка Снежана Богосављевић Бошковић.

Министарка је такође истакла и да је ова италијанска инвестиција значајна и за локалне пољопривредне произвођаче који ће бити у прилици да уђу у кооперацију и шире своју органску производњу, а према њеним речима, важно је да се такве инвестиције реализују не само у Неготину, већ и у целом борском округу.

Компанија “Rigoni di Asiagio” планира да у будућности закупи 3.000 хектара на овом подручју, а Андреа Ригони је најавио да ће у наредним годинама бити узгајане и друге врсте воћа - кајсија, вишња, малина.

 

“Дошли смо у Неготин, јер сматрамо да је ово право место за нашу инвестицију и отпочињање инвестирања у органску производњу. Органска производња је таква да креће малим корацима и онда ће се постепено ширити. Компанија је у Бугарској у последњих десет година инвестирала 25 милиона евра. Овде смо фокусирани тренутно на површину од 190 хектара, колико је било могуће закупити и где ћемо се бавити производњом лешника, а кад буде било прилике закупићемо и преостале површине” – рекао је Андреа Ригони, генерални директор компаније "Rigoni di Asiagio".

Председник општине Неготин Јован Миловановић подсетио је да пољопривредно земљиште обухвата 65 одсто територије општине Неготин и да овај крај има изузетне услове за развој пољопривредне и прерађивачке производње.

 

“Данашње потписивање уговора је резултат вишемесечних преговора локалне самоуправе, министарства и италијанске компаније и мени је изузетно задовољство што су ти разговори успешно завршени и што је овај веома значајан уговор потписан. Уговор о закупу пољопривредног земљишта у државој својини са компанијом "Rigoni di Asiagio" потписан је на 20 година, са могућношћу продужавања за још 20 година, а цена годишњег закупа тих 190 хектара је 65.000 евра” – изјавио је председник  Општине Неготин Јован Миловановић, након потписивања уговора. 

 

Данашњем скупу присуствовао је и Зоран Кнежевић, директор Управе за пољопривредно земљиште и бројни гости, а непосредно пре потписивања уговора са инвеститором из Италије, Бранислав Ракетић из Министарство пољопривреде и заштите животне средине, одржао је краћу презентацију о органској производњи у Србији.

 

На територији општине Неготин укупно је закупљено 2.700 хектара државних ораница, а у згради општине Неготин данас је потписано 27 уговора о закупу пољопривредног земљишта у државој својини.