Понедељак, 06. Новембар 2023.

ПОТПИСАН УГОВОР О ДОНАЦИЈИ У ВРЕДНОСТИ ОД 30.000 ЕВРА

Општина Неготин и Компанија Еликсир потписале су данас уговор о донацији, у вредности од 30.000 евра. Ова средства намењена су за реализацију радова на изградњи прихватилишта, чиме ће бити решен дугогодишњи проблем паса луталица у нашој општини. Општина Неготин је из буџета за реализацију прве фазе изградње прихватилишта за напуштене псе издвојила 4.000.000 динара.

 

 

„ Упућујем велику захвалност Компанији Еликсир“ на свему што ради за оптшину Неготин, за потребе заједнице и грађанства. Њихова улога у друштвеном и привредном аспекту је немерљива и толико значајна за развој наше општине, у сваком погледу. Још једном је наш партнер и пријатељ у решавању оваквих и сличних проблема „Еликсир“ пружио руку, у виду донације од 30.000 евра,што је око 3,6 милиона динара. Ми ћемо сада спровести јавну набавку за извођача радова на комплексу прихватилишта за напуштене псе. Општина Неготин је издвојила четири милиона динара за набавку материјала која је већ реализована, и сада следи набавка за одабир извођача и почетак радова на прављењу штенаре од 60 боксова у првој фази, са контејнерским смештајем за раднике службе ЗОО хигијене ЈКП „Бадњево“ и портирницом, чиме ће прихватлиште моћи да буде активно. Очекујемо да до краја године завршимо све радове и да најкасније од првог јанура ЗОО хигијена крене са уклањањем напуштених паса са улица и решавање овог проблема. Сви знате која ће бити функција прихватилишта док не прерасте у азил, јер смо због средстава били приморани да са радове спроводимо фазно, али ћемо уклањањем паса са улице решити и безбедност, стерилизацију, чиповање, вакцинацију. После тога ћемо кренути у контролу и спровођење свих мера неодговорних власника и мера кажењавања, што не волим и нисам заговорник казни, али у овом делу мораћемо да се позабавимо како уклањањем напуштених паса, тако и санкционисањем неодговорних власника што ће дати пун резултат.“, изјавио након потписивања председник Владимир Величковић.

 

 

Поред донације од 30.000 евра Компанија „Еликсир“ је у овој години за потребе локалне заједнице, удружења, спортских клубова и других, донирала 22 милиона динара.

 

„Испред Компаније „Еликсир“ и своје лично име желим да изразим задовољство што смо на прагу да решимо један велики друштвени проблем, а то је проблем паса луталица. Када кажем моје лично задовољство, мислим на то да сам као представник пређашње власти, имали покушај да тај проблем решимо. То је било на не баш адекватан начин, зато што је зграда почела да се гради на пољопривредном земљишту и то није успело. И зато је моје задовољство веће, овим чином, потписивањем ове донације, ми ћемо дефинитивно да решимо овај проблем. Породична компанија „Еликсир“ ове године је донирала 22 милиона динара за разне потребе Неготина, удружења, спортских клубова и решавање разних проблема. Ово је крај календарске године и баш ми је задовољство да је то урађено на овај начин. Ми ћемо вероватно да учествујемо и у другој фази решавања проблема паса луталица.“, истакао је Бранко Марковић, заменик директора за корпоративне послове компаније Еликсир.

 

Ова компанија је недавно потписала важан уговор са немачком компанијом К+S, која запошљава преко 11.000 људи, а у свом саставу има пет рудника калијум хлорида и велики je прозвођач компоненте за производњу минералних ђубрива. Почетком наредне године у Прахову ce планира изградња погона за кристално водотопиво ђубривo Моно- амонијум фосфат, први те врсте у нашој земљи. Ово ђубриво користи се у наводњавању „кап по кап“, воћарској и повртарској производњи. Почетак производње планира се у првим месецима 2026.године. што је само једна од више инвестиција које ће ова компанија реализовати у наредних пет година. Нова радна места отвориће се са изградњом енергане на отпад, фабрика за производњу фосфорне, супер фосфорне киселине и течних ђубрива. Праховски индистријски комплекс очекују и инвстиције у крафт зону и Луку Прахово.