Четвртак, 13. Март 2014.

Потписан Протокол о међусекторској сарадњи у процесу заштите жртава насиља у породици

Реч је о трећој  фази  Пројекта који је иницирало Удружење тужилаца Србије, у коме су ангажовани представници правосудне заједнице, тужиоци и судије и институције које су у контакту са жрвама насиља, у циљу успостављања мреже борбе против породичног насиља. Неготин је за сада један од првих градова у Србији са потписаним Протоколом којим се уређује поступање и сарадња установа, у превенцији и заштити жртава насиља у породици. Овај Споразум указује да су институције уочиле потребу повезивања, јер се једино умрежавањем на квалитетан начин може пружити подршка и заштита жртвама породичног насиља.

 

"Примећено је да је та, такозвана, тамна бројка непријављеног кривичног дела чак и до 20 пута већа од онога што долази до полиције и тужилаштва. Због тога је ово један вид борбе против насиља у породици, конкретно, јер је веома значајно да се томе приступи на адекватан начин с обзиром да и жртве тог насиља постају у великом броју случајева и сами насилници или у старијим годинама извршиоци кривичних дела" - рекао је између осталог Зоран Антић, виши јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Неготину, приликом потписивања овог важног документа.

 

Један од најважнијих циљева пројекта је унапређење заштите особа које трпе насиље у породици или су преживеле насиље, повећање удела судски процесуираних и законски санкционисаних починилаца насиља и повећање откривених случајева насиља у породици. 

"Неготин је специфична средина, са приличним бројем евидентираних али и неевидентираних случајева породичног насиља. Најчешће жртве су деца, жене, старе и старије особе, дакле, рањиве групе. Надам се да ће Протокол који уређује поступање и сарадњу установа, органа и организација у ситуацијама насиља на јединствен и свеобухватан начин успоставити бољу подршку и заштиту жртвама. Основни циљ је евидентирати, открити и препознати насиље и ослободити жртву да насиље пријави"истакла је Вукосава Делетић, супервизор Центра за социјални рад, која се бави откривањем, превенцијом и процесуирањем породичног насиља.

 

Протокол су потписали представници Општине Неготин, Центра за социјални рад, Здравственог центра, Полицијске станице, Основног, Вишег и Прекршајног суда Неготин и Основног и Вишег јавног тузиластва.