Среда, 03. Мај 2017.

Потписан Меморандум о сарадњи општине Неготин и удружења особа са инвалидитетом

Председник општине Неготин, Владимир Величковић, потписао је данас Меморандум о сарадњи општине Неготин са Удружењем за помоћ особама са инвалидитетом „ДУГА“ и Удружењем глувих и наглувих Неготин. 

 

Меморандумом о сарадњи изражава се обострана спремност да се у наредном четворогодишњем периоду ради на унапређењу положаја и квалитета живота особа са инвалидитетом на територији општине Неготин, имајући у виду да особе са инвалидитетом чине 15 процената укупног становништва у Србији и да уживају сва права и слободе гарантоване међународним правом, Уставом и правним прописима Републике Србије, као и обавезу укључивања особа са инвалидитетом и њихових организација у све процесе доношења одлука које се тичу ових особа.

Потписивању меморандум, присуствовала је поред представника удружења и Иванка Јовановић извршна директорка Националне асоцијације за особе са инвалидитетом Србије. Председник општине у разговору са присутнима истакао је да очекује да ће потписивање Меморандума о сарадњи помоћи у решавању бројних проблема особа са инвалидитетом, а да је локална самоуправа ове године за пројекте удружења особа са инвалидитетом издвојила 1.032.950 динара.

 

“Реч је о подршци пројекатима Удружења „Дуга“ „И ми живимо у овом граду“ у износу од 676.200, Савеза инвалида рада Србије-Општинске организације Неготин - Пројекат “Дружењем смо млађи” - 138.600 динара, Међуопштинске организације мултипле склерозе Зајечар- 50.750 динара , Пројекат „Обележавање дана цивилних инвалида рата“ – 28.000,Удружења ратних и мирнодобских војних инвалида- 28.600,00динара, Међуопштинске организације савеза слепих Србије - Пројекат “Укључи се” - 76.000 динара и Друштва оболелих од целебралне парализе - Активности друштва 34.800 динара. Општина Неготин је ове године из буџета издвојила милион динара за израду пројекта и постављање рампе у згради Општине и 600.000 динара за израду рампе за особе са инвалидитетом у Дому културе што ће омогућити приступ овим институцијама и тиме унапредити положај и квалитет живота особа са инвалидитетом. Прошле године смо обезбедили већи број паркинг места за лица са инвалидитетом а за превоз 18 ученика са инвалидитетом издвојено је и ове године око милион и по динара. Разумевање, толеранција и укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота, у циљу смањења предрасуда, поштовања равноправности, достојанства и спречавање дискриминације, наши су заједнички задаци.” – рекао је Величковић.

Представници локалне самоуправе у Неготину, на челу са председником општине и носиоцима законодавне и извршне власти, обезбедиће консултативну улогу представника особа са инвалидитетом у свим релевантним процесима усвајања и праћења спровођења прописа и тако допринети јачању партнерства између особа са инвалидитетом и надлежних органа власти. 

Својим деловањем представници локалне самоуправе у Неготину ће посебно подржати доследно спровођење и праћење примене свих постојећих мера социјалне политике у оквиру Стратегије одрживог развоја за период од 2012. до 2020. године, Одлуке и социјалној заштити и других мера ради побољшања положаја особа са инвалидитетом на територији општине Неготин и јачања капацитета њихових организација, израду нових и измене и допуне постојећих градских прописа или стратешких докумената, као на пример Локални акциони план за ОСИ или слично, којима се доприноси стварању једнаких могућности и активног учешћа у друштву свих особа са инвалидитетом.

 

Локална самоуправа на основу Меморандума у обавези је и да пружи подршку Удружењу „ДУГА“ и Удружењу глувих и наглувих Неготин у  спровођењу програма и активности које доприносе смањењу предрасуда према особама са инвалидитетом, већој укључености и смањењу дискриминације, путем Јавног конкурса за расподелу средстава за пројекте невладиних организација, удружења и друштава који се расписује сваке године, услове за стварање веће приступачности у општини Неготин и уклањање свих врста баријера – физичких, комуникацијских, као и баријера у области саобраћаја, сервиса подршке и других програма који доприносе инклузији. У складу са могућностима општина Неготин ће обезбедити и развој сервиса подршке, а посебно сервиса – помоћ у кући за особе са инвалидитетом и стварање локалног институционалног механизма за успостављање трајног партнерства између организација особа са инвалидитетом и локалне самоуправе кроз формирање Скупштинског тела или Савета за особе са инвалидитеотм.

Са друге стране Удружење „ДУГА“ и Удружење глувих и наглувих Неготин, ће приликом рада на актима из Меморандума о сарадњи, пружити одговарајућу помоћ и подршку представницима локалне самоуправе, стављајући на располагање стручну експертизу, знање својих чланова и чланицаица, релевантне информације и контакте.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.