Петак, 06. Септембар 2024.

ПОТПИСAН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ ЗА ИЗРАДУ ЛОКАЛНОГ ПЛАНА УПРАВЉАЊА ОТПАДОМ И ПРОЈЕКТНО-ТЕХНИЧКЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ЗА САНАЦИЈУ И РЕКУЛТИВАЦИЈУ НЕСАНИТАРНЕ КОМУНАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ У НЕГОТИНУ

Владимир Величковић, председник Oпштине Неготин, Далибор Ранђеловић, директор ЈКП „Бадњево“ Неготин и Зорица Поповић, директорка Еликсир Групе потписали су данас Меморандум о разумевању који предвиђа сарадњу на припреми Локалног плана управљања отпадом, као и дефинисање пројектног задатка и израду пројектно-техничке документације за санацију и рекултивацију постојеће несанитарне депоније комуналног отпада у Неготину, њеног будућег режима рада и затварања, након што Локални план управљања отпадом усвоји Скупштина општине Неготин.
 
 
 
Меморандумом је предвиђено и дефинисање пројектног задатка и израда пројектно-техничке документације постројења за механичку сепарацију комуналног отпада у циљу припреме чврсте нерециклабилне фракције комуналног отпада која ће се термички третирати у планираној Енергани на отпад у Прахову. Потписивању Меморандума присуствовао је Горан Вујић, професор на Факултету техничких наука у Новом Саду, стручњак који је био ангажован на изради регионалног плана управљања отпадом за Источну Србију.
 
 
Еликсир Група ће донирати финансијска средства за израду пројектно-техничке документације за ове пројекте, као и за ангажовање консултаната из области заштите животне средине на изради Локалног плана управљања отпадом.
 
 
Очекује се да ће реализација ових пројеката омогућити да Неготин постане прва општина без депоније комуналног отпада у Србији. Циљ је да се са комуналним отпадом са територије општине Неготин поступа у складу са хијерархијом управљања отпадом и да се комплетна нерециклабилна фракција комуналног отпада издвоји и термички третира у планираној Енергани на отпад у Прахову, у складу са домаћим законодавством и регулативама Европске уније (ЕУ). Ово ће допринети и заједничкој добробити целе заједнице и остварењу Циљева одрживог развоја. Осим тога, процењује се да ће Енергана на отпад у Прахову запослити између 80 и 90 људи, претежно високо образованих кадрова инжењерске струке, док ће индиректно запослити више од 300 људи и допринети развоју малих и средњих предузећа – оператера отпада.
 
 
Еликсир група је донела стратешку одлуку да инвестира у изградњу постројења за енергетско искоришћење отпада - Енергану на отпад, у склопу комплекса хемијске индустрије у Прахову у општини Неготин. Ова стратешка одлука мотивисана је циљем да се убрза зелена трансформација пословања, оптимизује употреба ресурса на одговоран и ефикасан начин уз осигурање дугорочне заштите животне средине, како у зони непосредног окружења постројења, тако и шире.
 
 
У прилог еколошким бенефитима овог пројекта говори чињеница да ће се коришћењем отпада као ресурса за производњу енергије смањити количина отпада која се одлаже на депоније и штетни утицаји на животну средину. Коришћењем отпада као горива, енергане смањују потражњу за фосилним горивима као што су угаљ, мазут и природни гас, чиме се чувају необновљиви природни ресурси и смањује потреба за експлоатацијом нових природних ресурса. На тај начин су енергане на отпад главни промотери циркуларне економије, где се ресурси поново користе уместо да се одбацују, чиме се продужава њихов животни циклус. Избегавање фосилних горива директно доприноси и смањењу емисија угљен-диоксида (CO2) и других штетних гасова који настају приликом сагоревања фосилних горива.
 
 
Пројекат Енергане на отпад у Прахову ће задовољавати најстроже захтеве заштите животне средине јер је усклађен са последњим издањем БРЕФ документа у делу најбоље доступних техника за термички третман и енергетско искоришћење отпада који је Европска комисија усвојила 2019. године, са посебним акцентом на систем за пречишћавање димних гасова насталих приликом сагоревања отпада, додатно снижене граничне вредности емисија и њихов мониторинг.