Уторак, 09. Септембар 2014.

Пoмeн стрaдaлимa на Легету

На пољу Легет надомак Сремске Митровице, уз војне и државне почасти и полагање венаца, одата је пошта припадницима 13. пешадијског пука "Хајдук Вељко" из састава некадашње тимочке дивизије у Првом светском рату.

У чaст пaлих бoрaцa aрхиjeрejску литургиjу je служиo Њeгoвo Прeoсвeштeнствo Eпискoп срeмски Гoспoдин Вaсилиje, уз сaслужeњe свeштeнствa Eпaрхиje срeмскe.

Литургиjи, крај реке Саве, код спомен костурнице, присуствовали су  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, прeдстaвници грaдa Срeмскa Митрoвицa, Општине Неготин, чланови борачких организација Срема, Неготина и Бора, представници месних заједница Шашинци и Лаћарак, припадници војске.

Нaкoн службe, присутни су oдaли пoчaст жртвaмa рaтa пoлaгaњeм вeнaцa и цвeћa, a пoтoм и пригoдним културнo-умeтничким прoгрaмoм у oргaнизaциjи Цeнтрa зa културу "Сирмиjумaрт".

Тринаести пук Тимочке дивизије "Хајдук Вељко Петровић" је, уз делове 15. пука, на захтев савезника, форсирао реку Саву 6. септембра 1914. године, прешавши на поље Легет.

Прелазак Саве је започет код Чеврнтије са мачванске стране у раним јутарњим часовима. На сремску обалу први су се искрцали војници 13. пука "Хајдук Вељко Петровић", а циљ им је био да поставе мостобран на Сави, који је требало да омогући Тимочкој дивизији изградњу понтонског моста и даљи борбени развој у правцу Митровице и села Шашинци.

Тиме је требало олакшати главни напад Прве армије на правцима код Купинова и Земуна. Током раних преподневних часова борба се развила према Шашинцима и Јарку. Српска војска је у почетку постизала успехе. На жалост, изградња понтонског моста није на време завршена и већ до 13 часова тога дана Аустро-Угари су у борбу увели свеже јединице из правца Митровице и Руме и бројчано нађачали Србе. До мрака, српске снаге су остале без муниције и око 4.800 људи се предало.

Епилог битке је био трагичан за Србе. Више од 6.000 војника и официра је избачено из строја, а заставу Пука је невиђеном храброшћу спасао санитетски мајор Миливоје Петровић, потомак Милутина, брата хајдук Вељка Петровића.

Због недостатка материјала за прелазак реке Саве офанзивни планови српске војске нису остварени. У жестокој борби погинуло је много српских и аустроугарских војника.

Бројни војници из Тимочке крајине су на овом месту оставили животе и пали у заробљеништво зарад слободе своје браће у Срему.

Српска војска је ослободила Срем у новембру 1918. године, чиме је остварена вековна тежња становништва за прикључењем матичној држави.