Среда, 29. Март 2017.

Пољопривредној школи аутобус од дијаспоре

У жељи да помогне ђацима и запосленима у Пољопривредној школи „Рајко Боснић“, који су се до недавно превозили школским аутобусом старим готово три деценије, Удружење дијаспоре источне Србије допремило је из Швајцарске полован, линијски, градски аутобус, марке Сканија. Аутобус је произведен је 2003. године, а коришћен је за потребе градског саобраћаја.


Када смо видели у новинама и на друштвеним мрежама у каквом је стању аутобус којим се свакодневно ученици и запослени превозе до школе, једноставно смо морали да помогнемо. Ово је скроман допринос нашег Удружења, а свакако је велики добитак за школску децу, јер је аутобус у више него добром стању. Има 34 седишта, једно за особе са инвалидитетом и 58 за стајање, еуро 3 мотор, мало троши. - истиче Боривоје Крекуловић, председник Удружења „Дијаспора источне Србије“.


Удружење „Дијаспора источне Србије“ аутобус је школи донирало бесплатно, ради побољшања услова образовања и безбедности превоза ђака, док ће Пољопривредна школа са домом ученика „Рајко Боснић“,  уз помоћ Општине Неготин, сносити трошкове осигурања, регистрације, као и горива, путарине и повратне трошкове. Чим се заврше царинске процедуре и возило региструје, биће на располагању ђацима.

За школу ова донација има непроценљиву вредност, а нарочито са оне безбедоносне стране. Свакодневно смо стрепели око нашег аутобуса који је стар 26 година. Он јесте амортизован, али је увек постојала бојазан да нешто може да се деси. Сада ће, верујемо, све бити знатно боље и безбедније и за децу и за наше раднике“ - каже Радомир Златановић, директор Пољопривредне школе са домом ученика „Рајко Боснић“.


Представници Удружења „Дијаспора источне Србије“, на састанку са директором Пољопривредне школе „Рајко Боснић“ и председником општине Неготин Владимиром Величковићем, истакли су да имају намеру да са завичајем остваре интензивнију сарадњу. Читав овај пројекат донације за школу на Букову, осим Боривоја Крекуловића, који је у швајцарском РВБW у Баден – Ветингену пензионисан, реализовали су бројни наши земљаци: Борис Пистоловић, Драган Радуловић, Александар Крацановић, Еди Спнуловић, Крста Кикић, Љубиша Васиљкић...


Наравно, могућност сарадње наше дијаспоре и матичне општине су велике. Морамо наћи заједнички модел и обострано разумевање да се превазиђу неспоразуми.“, истиче Боривоје Крекуловић, председник Удружења „Дијаспора источне Србије“.

Ученици пољопривредне школе тренутно користе услуге „Николић превоза“ за превоз до школе, јер стари аутобус више није у функцији, док је аутобус, који је општина Неготин купила 2015. године, на поправци. Радомир Златановић, директор Пољопривредне школе са домом ученика „Рајко Боснић“. истиче да ће и тај аутобус ускоро бити поправљен и да ће и он ускоро бити у функцији, па ће са два аутобуса школи бити знатно лакше да направи и бољи распоред превоза.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.