Петак, 04. Март 2011.

Покретни мамограф у Неготину

3098_1.jpg

Најсавременија мобилна дијагностичка станица за специјалистичке прегледе и снимање дојки,  коначно је, последњег дана фебруара стигла и у Неготин. До средине априла на  покретном дигиталном мамографу, стационираном  у кругу Здравственог центра, сваког радног дана од 8 до 20 сати, на снимање дојке, моћи ће да дође 80 жена. Мамографско снимање дојки може се заказати на телефон: 062 800 78 07 или лично у мобилној дијагностичкој станици која се налази у кругу ЗЦ Неготин. 

Резултати прегледа достављаће се на њихове кућне адресе у року од десет до 15 дана, а пацијенткиње са позитивним налазом  биће одмах упућене на даље анализе код надлежних лекара. Прегледи су бесплатни, уз здравствену књижицу, без обзира да ли је оверена или не. На тај начин контрола здравља је омогућена свим женама старосне доби од 40 до 75 година, с обзиром да је реч о методи која је за сада најпоузданији начин за рано откривање туморских промена у дојци.
 
Током претходна три дана одзив жена је био задовољавајући о чему говори податак да је на снимање већ дошло близу 300 наших суграђанки. Надлежни тим здравствених радника који дежура у дијагностичкој станици 12 сати дневно, упутио је апел женама да на време закажу термин снимања и да са собом понесу фотокопију здравствених налаза, уколико их имају.

У последњих пет година на подручју општине Неготин забележена су 62 случаја оболевања од рака дојке. Жене из нашег краја су на мамографске прегледе, најчешће, упућиване у Кладово и Бор,  а сада  све оне могу, захваљујући здравственој кампањи "Рана детекција рака дојке", без икаквог упута, да закажу и искористе предности прегледа на дигиталном мамографу. То је веома важно, с обзиром да рано откривање канцера дојке повећава проценат излечења од ове болести.

Покретни дигитални мамограф Института за радиологију Клиничког центра у Нишу обезбеђен средствима Фондације принцезе Катарине Карађорђевић у Неготин је стигао  после  Крушевца, Куршумлије, Лесковца, Пирота и Зајечара. До сада је на подручју југоисточне Србије, укључујући и Ниш, у оквиру кампање прегледано близу 26 хиљада жена.