Среда, 04. Јануар 2017.

Поклони за прворођену бебу у 2017. години

Прва беба у 2017.  години, у неготинском породилишту, је дечак Лука, кога је родила Сандра Јовановић из Неготина, у понедељак,  2. јануара. Лука је  тежак 3,6 килограма и дугачак 52 центиметра.

 

Председник општине Неготин, Јован Миловановић, посетио је данас Гинеколошко-акушерско одељење Здравственог центра Неготин и уручио једнократну новчану помоћ прворођеној беби у Новој години у износу од 45 767 динара. Једнократна новчана помоћ за прворођено дете у Новој години, на основу Одлуке о финансијској подршци породици са децом на територији општине Неготин,  исплаћује се  у висини од једне просечне месечне нето зараде, исплаћене у Републици Србији, за предходни месец.

 

На овај начин, локална самоуправа покушава да побољша материјални положај породица са више деце и у претходне три године са финансијске стране у том погледу доста је урађено. Између осталог, у претходне две године, мајкама са више деце, 8. марта, исплаћен је новчани додатак у износу од 10 000 динара. Општина Неготин је  преузела и обавезу финансирања ужине за ученика чији родитељи нису то били у могућности, због слабијег материјалног стања, а Одлуком о финансијској подршци породици, поред новчане накнаде за прво, друго, треће и четврто, близанце и тројке, утврђено је и право на матерински додатак незапосленим породиљама у трајању од 12 месецу, у износу од 5.000 динара за треће, четврто и свако наредно дете. Омогућен је такође и бесплатан боравак у Предшколској установи „Пчелица“, трећем и сваком наредном детету у породици. Одлуком о финансијској подршци омогућена је и исплата новчане накнаде у износу од 100.000 динара  породици без деце за први  и други покушај вантелесне оплодње.

 

И поред свега тога статистика није охрабрујућа. У 2016. години у Неготину су рођене 162 бебе, што је за 4 мање у односу на  2015. годину када је рођено 166 беба, а чак за 73 бебе мање у односу на 2010. годину, када је у Неготину рођено 235 беба.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.