Петак, 12. Јун 2020.

Почетак реализације пројекта суфинансирање мера популационе политике

Општина Неготин три године заредом реализује пројекте у оквиру мера популационе политике Републике Србије. Захваљујући средствима Министарства без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и ове године уложиће се знатна средства у побољшање услова за боравак малишана у Предшколској установи „Пчелица“.

 

„2018.године аплицирали смо са општинама Кладово, Мајданпек и градом Бор и захваљујући средствима у износу од 14.811.370,00 динара заменили смо столарију на ПУ „Пчелица“ (новијој згради), опремили је намештајем и оформили Саветовалиште за рад са циљним групама. Едукативне радионице-тренинзи су били у области предузетништва на тему „Жене и предузетништво“.  2019. године санирали смо део кровног покривача на истој згради и урадили фасаду, омогућили едукацију о темама које су важне за промоцију и оснаживање рада и родитељства и промовисали мере популационе политике. Радионице су биле на тему „Усклађивање рада и родитељства (искуства из других земаља и примери добре праксе, мере које се могу применити на локалном нивоу, усклађивање родитељског и професионалног домена, репродуктивно знање адолесцената, промоција вакцинације деце, едукација трудница. Вредност овог пројекта је била 4.925.280,00 динара. Другог марта одобрена су нам средства и потписан је уговор у износу од 9.778.581,60 динара за мере популационе политике. Радимо замену спољне столарије у оквиру текућег одржавања зграде бр.1 ПУ „Пчелица“ која је у функцији од 1971.године.“ истакао је Младен Бошковић, помоћник председника Општине Неготин.

 

Поред замене спољне столарије, у оквиру овог пројекта спровешће се и едукативне радионице у области „Међугенерацијске солидарности“ које за циљ имају промоцију и оснаживање мера популационе политике у нашој општини.

 

„Примарна тема је међугенерацијска солидарност, показало се колико је важно у доба короне и шта је све било потребно нашим старијим суграђанима али генерална тема је популациона политика. Популациона политика у Србији је почела да се ради на један озбиљан начин што показују средства која се опредељују ка локалним самоуправама. Ове године утрошено је 500 милиона као и прошле године. Милијарду динара је усмерено и потрошено за будућност наше деце. Ово је још један покушај да тргнемо јавност јер су статистички подаци веома лоши“ рекао је један од лиценцираних предавача Миодраг Губијан, стручни консултант Невладине организације „ Инклузија данас“.

 

Данашња радионица обухватила је теме: старосно осетљиво становништво, здравствена заштита старих, улога локалне самоуправе у новим демографским променама и одговори државе али и локалне самоуправе на изазове старења становништва. Предавање су одржали лиценцирани предавачи невладине организације „Инклузија данас“ из Прокупља.