Уторак, 23. Јун 2009.

Почео уписни рок за бруцоше

2073_1.jpg

Први конкурсни рок за упис бруцоша у школској 2009/10. години на државне факултете и високе школе, почео је jуче и трајаће до 15. јула. Пријављивање кандидата трајаће до 24. јуна.Пријемни испити одржаваће се од 26. до 29. јуна, а рокове за објављивања ранг-листа, за жалбе и датуме самог уписа, одредиће свака установа посебно, у оквиру конкурсног времена.

Факултети су расписали конкурсе за упис на основне академске, основне струковне и интегрисане студије а уз пријаву на увид се подносе оригинална документа, док се као фотокопије предају, сведочанства из сва четири разреда средње школе, дипломе о завршеном матурском испиту и доказ о уплати надокнаде за полагање пријемног испита.

Кандидатима ће се за ранг листу осим резултата са пријемног испита бодовати и успех из средње школе, а максималан број поена који кандидат може да освоји је 100. Успех из средње школе износи  највише, 40 бодова, док се на пријемном испиту може прикупити највише 60 поена.Кандидати на факултетима уметности, на испиту за проверу склоности и способности, могу прикупити 80 поена.Да би стекао право на школовање о трошку државе, бруцош мора да има најмање 51 поен, док је доња граница за самофинансирајуће студенте 30 бодова.

На око 85 државних факултета има места за око 20.500 бруцоша који ће се школовати о трошку државе. Близу 5.400 буџетских места има на установама из уметности. Факултети ће и ове године уписивати самофинансирајуће студенте по квотама приближним прошлогодишњим.

Средњошколци који не успеју да се упишу у првом кругу, имају још једну шансу, у септембру, али само на факултетима на којима остане слободних места. Други конкурсни рок високошколске установе ће огласити 31. јула.