Четвртак, 23. Јануар 2014.

Почело уређење дечијих игралишта по пројекту прекограничне сарадње

У централном градском парку и насељу Вељко Влаховић у Неготину почело је уређење терена на коме ће бити постављени реквизити за дечија игралишта по пројекту прекограничне сарадње Србија-Румунија „Развој прекограницних активности у области културе и спорта”.

Укупна вредност пројекта је  1.435.450 евра, водећи партнер је румунска општина Турну Северин, а Општина Неготин пратећи партнер.

 

Осим дечијих игралишта у граду, Општина Неготин ће, у оквиру овог пројекта у власништво добити и покретну бина за приређивање културних и других дешавања, вредну око 40.000 евра. Подсећамо, Општина Неготин до сада је, приликом организовања културних дешавања и сајмова на отвореном,  за изнајмљивање бине, издвајала значајна средства.

 

У Турну Северину, као седишту општине водећег партнера прекограничног пројекта „Развој прекограницних активности у области културе и спорта” биће изграђен амфитеатар за културна дешавања и уређене пешачке стазе. 

 

Практично, реализацијом пројекта биће обогаћени културни и спортски садржаји у обе општине, а тиме створене и нове могућности за унапређење односа културних и спортских удружења са обе стране границе. Такође, битно је да ће се кроз ове пројекте уредити јавне површине и обезбедити нова инфраструктура, а ти садржаји ће допунити туристичке понуде општина Неготин и Турну Северин. 

 

На тај начин биће остварени циљеви пројекта, а то су унапређење и проширење прекограничне сарадње на област културе и спорта, што индиректно значи и побољшање квалитета живота грађана са обе стране границе. То ће допринети учвршћивању политичке, али и економске стабилности и развоју читавог региона.

Пројекат прекограничне сарадње Србија-Румунија „Развој прекограницних активности у области културе и спорта”, након 17-месечне имплементације завршава се крајем априла 2014 године.