Четвртак, 07. Аугуст 2014.

Почело чишћење депонија по месним заједницама

Данас је почело чишћење депонија на територији општине Неготин. Овом акцијом биће обухваћене све месне заједнице, а механизација МОК Промета, који изводи ове радове, најпре је ангажована на чишћењу депоније у Кобишници.

„Чишћење депонија по месним заједницама биће обављено у две фазе. У првој фази предвиђено је чишћење депонија, а у другој фази одвожење отпада са дивљих депонија на привремене локације. Вредност уговорених радова у првој фази износи 2 777 000, а у другој 1 389 000 динара. Активности на реализацији овог уговора почеле су тако што је Служба за заштиту животне средине општине Неготин, најпре упутила дописе месним заједницама да доставе локације за привремене депоније, а након тога радна група је обишла 32 месне заједнице, које су доставиле тражене информације, и ево данас су почели радови, најпре овде у Кобишници, а наредних дана радиће се и у другим селима.“ – истакао је Слободан Дијановић, шеф Службе за заштиту животне средине општине Неготин.

 

„Привремена депонија у Кобишици једна је од највећих у општини и заузима простор од једог хектара. На ову локацију измештена је пре неколико година и урађена у складу са свим правилима, а месна заједница одредила је и дежурно лице које води рачуна о правилном распоређивању отпада на депонији. Недавно су у селу враћени и контејнери ЈКП „Бадњево“, па се надамо да ће то растеретити ову депонију“ – рекао је Димитрије Бердић, секретар Савета МЗ Кобишница.    

 

У оквиру акције чишћења депонија по месним заједницама, све привремене депоније биће јасно обележене таблама са натписима „Локација за привремено одлагање отпада“, а све дивље депоније са таблама „Забрањено бацање отпада“. На свим таблама биће јасно истакнут и број телефона комуналне инспекције, којој ће грађани моћи да пријаве кршење ових прописа.        

 

Радна група обићи ће наредних дана и преостале месне заједнице и утврдити обим послова. Планирано је да акција буде завршена до краја године, како је уговором и предвиђено.