Среда, 01. Април 2015.

Почели истражни радови на клизишту у Јабуковцу

Након спроведеног поступка јавне набавке почели су истражни радови на клизишту у Јабуковцу. Клизиште су данас обишли Надица Васић, заменица председника Општине Неготин и стручњаци фирме „Хидрозавод ДТД“ АД из Новог Сада, која је путем јавне набавке ангажована на извођењу радова

 

„Њихова обавеза биће да обаве истражне радове на клизишту у Јабуковцу, које се појавило у децембру и ствара велике проблеме житељима овог села. Они ће такође израдити и елаборат и главни пројекат са предлогом мера које је неопходно предузети. Посебно треба истаћи да је клизиште и даље активно и да неће у неком краћем року почети његова санација.  Сачекаћемо да стручни људи обаве потребна истраживања и дају предлог санације“ – истакла је Надица Васић, заменица председника Општине Неготин.

   

Према речима Дамјана Обућине, одговорног пројектантa Хидрозавода ДТД Нови Сад, истражни радови и сама израда главног пројекта одвијаће се у неколико фаза.     

   

„Почећемо најпре са геомеханичким истражним радовима, који обухватају израду више бушотина на самом локалитету којим ћемо установити степен оштећења, дубину клизне равни и остале параметре који ће нам послужити као улазни подаци за израду главног пројекта. Након тога имамо геодетско снимање терена и то су основне подлоге за израду главног пројекта. Главни пројекат ће такође имати три кључне ставке. Једна јесте сама грађевинска санација, која ће имати неки вид потпорне конструкције, потом следи путарски део односно санација пута, за који видимо да је претрпео велика оштећења и трећа фаза коју смо увидели данас на терену, то је дренажа терена на  коме се налазимо, јер смо увидели да је поток који смо обишли скоро непроходан и биће потребна његова регулација. Ми немамо на основу пројектног задатка те обавезе, али да би се целокупни проблем решио мора се посматрати мало шире, а не само овај део који је нама видљив“ - истакао је Обућина.   

 

Вредност уговорених радова износи 1 188 000 динара, а рок за завршетак је 60 дана.