Понедељак, 02. Април 2018.

Почели 45. „Сусрети села“

У Кобишници је синоћ, наступима домаћег културно уметничког друштва „Воја Чурић“ и ансамбла „Чучук Стана“ из Сикола, почела традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“, која се по 45. пут одржава у општини Неготин. Манифестацију је отворио Владимир Величковић, председник општине Неготин. Отварању „Сусрета села“ у Кобишници, присуствовали су и Мерлина Селенић, заменица председника општине Неготин, мр Милан Уруковић,  председник Скупштине општине Неготин, чланови Општинског већа општине Неготин, као и директори јавних предузећа и установа са територије општине Неготин.

   

Отварајући манифестацију, Владимир Величковић, председник општине Неготин, пожелео је организаторима и учесницима успешне сусрете и лепо дружење и нагласио да су „Сусрети села“, који се ове године организују јубиларни 45 пут, једна је од најзначајнијих манифестација у нашој општини.   

  

Улога коју сте ви, представници ваших села преузели, одавно је превазишла локални карактер, имајући у виду чување наше традиције, што кроз програме којима се представљате, сваке године показујете и доказујете. Колико је тешко у време модерних технологија, атрактивнијих програма и одлива становништва, толико је ваше залагање и учествовање у Сусретима села још вредније.  Ове године такмичиће се 10 културно-уметничких друштава и можемо приметити да је број учесника у односу на претходне године, мањи. Зато желим да вас замолим да не посустајете, да се окупите, дружите, децу упознајете са обичајима, лепотом нашег народног стваралаштва, да будете сложни, јаки. Ми смо ту да подржимо сваки ваш труд у очувању наше традиције која представља најважнији стуб нашег друштва јер ако знамо ко смо, ако ценимо наше корене, нашу прошлост и брижно чувамо наше културно наслеђе, увек ћемо бити своји на своме.- рекао је Величковић у свом обраћању.

На отварању овогодишње манифестације, чланови културно уметничког друштва „Чучук Стана“ из Сикола, представили су се народним обичајем „Печење ракије“. Кроз свој програм, уз песме и игре показали су догодовштине које се везују за овај обичај.

  

Домаћини првог сусрета овогодишњег циклуса,  чланови КУД „Воја Чурић“ из Кобишнице, представили су се обичајем „ Музика сакупља ушур“. У давна времена, народ сеоске игранке биле су један од облика забаве по селима. Организовале су се углавном недељом и празницима уз сеоске свираче, који су свирали и по неколико сати. У јесен када се убере летина са поља, сеоски свирачи би кренули кроз село, од куће до куће, где су сакупљали ушур, као надокнаду за свирку. 

 

Током овогодишње манифестације, своје програме приказаће 10 културно уметничких друштава. У наставку првог  круга  овогодишњих „Сусрета села“ Општине Неготин, у суботу, 7. априла, своје програме приказаће културно уметничка друштва „Флоричика“ из Јабуковца и „Живојин Тодоровић“ из Тамнича.

Такмичарски део завршава се 29. априла, док ће завршна смотра са проглашењем најбољих учесника, 45. "Сусрета села" бити приређена у оквиру Мајских свечаности поводом Дана општине Неготин.

Организатор манифестације и ове године је Дом културе „Стеван Мокрањац“, а покровитељ општина Неготин. За организацију сусрета, културно уметничким друштвима биће ове године издвојено по 70 000 динара.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.