Понедељак, 23. Март 2015.

Почели 42. Сусрети села

Наступом културно уметничких друштава „Карбулово“ из Карбулова и „Воја Чурић“ из Кобишнице, протеклог викенда почела је традиционална манифестација изворног народног стваралаштва Сусрети села у општини Неготин.

 

Честитајући крајинским аматерима и организатору Дому културе "Стеван Мокрањац" на истрајности у чувању изворног народног блага, манифестацију која се по 42. пут одржава у нашој општини, отворио је председник општине Неготин Јован Миловановић.

 

 Годинама општина Неготин ради на неговању и јачању културног аматеризма, као начина очувања наших обичаја и традиције, окупљања и дружења широм Неготинске Крајине. Ове године дванаест културно уметничких друштава, укључујући и Речку, која нам се придружила после вишегодишње паузе, вредно је радило, да би представили на најбољи начин обичаје из свог села. Надам се да ће овогодишњи Сусрети бити подстрек осталим месним заједницама и да ће нам се прикључити у годинама које следе“ – истакао је Миловановић у свом обраћању.

 

Месној заједници Карбулово је припала част да буде домаћин првог сусрета, с обзиром да је прошле године ово село понело титулу свеукупног победника манифестације. Чланови домаћег ансамбла представили су се програмом под називом "Први Ђурђевдан после Великог рата", којим су приказали како су се повратници из Великог рата после дугогодишњег ратовања по први пут окупили на једном од најлепших обичаја – ђурђевданском уранку.

 

 Културно уметничко друштво „Воја Чурић“ из Кобишнице представило се народним обичајем „Просидба и веридба“. Чланови овом фолклорног ансамбла су народним играма, песмама, казивањима  и веровањима везаним за овај радостан догађај вратили публику у једно давно време утемељене породичне традиције у крајинском селу. 

Сусрети се настављају у петак, 27. марта, када ће у Видровцу, чланови КУД „ Вук Стефановић Караџић“ дочекати фолклорни ансамбл „Флоричика“ из Јабуковца, док ће у суботу културно-уметничко друштво из Речке, дочекати КУД „Врело“ из Шаркамена.

 

Сусрете села, традиционално организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ под покровитељством општине Неготин. Ове године у такмичењу ће учествовати 12 месних заједница и фолклорних ансамбала и то : Јабуковац, Тамнич, Сиколе, Шаркамен, Карбулово, Буковче, Штубик, Мокрање, Кобишница, Чубра, Видровац и Речка.

Завршна смотра са проглашењем најбољих учесника, традиционално, биће приређена у оквиру Мајских свечаности у Неготину.