Понедељак, 18. Март 2013.

Почели 40. „Сусрети села“

4087_1.jpg

Наступом културно уметничких друштава „Младост“ из Чубре и „Вук Караџић“ из Видровца, у суботу, 16. марта, почела је традиционална манифестација изворног народног стваралаштва „Сусрети села“ у општини Неготин.

4087_2.jpg

Манифестацију која се по 40. пут одржава у нашој општини, отворио је председник Скупштине општине Неготин, Дамир Ракић. Он је том приликом истакао да локална самоуправа даје пуну подршку оваквим манифестацијама и неговању народних обичаја и традиције. Доказ томе је и податак да је ове године из буџета општине Неготин, за традиционалну манифестацију „Сусрети села“, издвојено 780.000 динара, а три првопласирана културно уметничка друштва биће посебно награђена.

4087_5.jpg

Поводом обележавања 200 година од смрти Хајдук Вељка Петровића, тема овогодишње манифестације је Хајдук Вељко Петровић, па ће тако културно уметничка друштва морати да кроз игре, песме и обичаје дочарају своје виђење живота великог крајинског јунака.

4087_4.jpg

Чланови Културно уметничког друштва “Младост” из Чубре, којима је припала част да буду домаћини првог сусрета, с обзиром да су прошле године понели титулу свеукупног победника манифестације, то су учинили кроз програм “Ђурђевданак, хајдучки састанак”.

4087_7.jpg

Гости из Видровца, који су се после вишегодишње паузе поново укључили у такмичење, то учинили кроз програм под називом “Хајдук Вељко, прича о јунаку”.

4087_8.jpg

Традиционална манифестација наставља се наредног викенда. У петак 22. марта,  КУД “Чучук Стана” из СИкола, дочекаће КУД “Прераст” из Штубика, док ће у суботу у Јабуковцу, своје програме приказати чланови домаћег КУД-а “Флоричика” и “Ратар” из Јасенице.

4087_6.jpg

Сусрете села, традиционално организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ под покровитељством општине Неготин. Завршна смотра и проглашење најбољих биће приређена током маја месеца у неготинском Дому културе.

4087_9.jpg