Четвртак, 20. Јун 2013.

Почела реализација пројекта комасације у Радујевцу

Потписивањем уговора између општине Неготин и Немачке организације за међународну  сарадњу ГИЗ и званично је почела реализација пројекта комасације у Радујевцу, вредног 49.625 евра. Уговор су потписали Бењамин Клингер, вођа пројекта „Рурални развој - Ефикасно управљање земљиштем“ и мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин. Састанку су присуствовали  Ненад Гвозденовић, пројект менаџер и Томислав Павловић из Управе за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде водопртивреде и шумарства, који су заједно са   представници надлежних служби општине Неготин обишли терен у Радујевцу предвиђен за комасацију. 

Иначе, пројекат „Рурални развој - Ефикасно управљање земљиштем“ има за циљ да помогне и оспособи државу и општине као и пољопривредне произвиђаче да буду бољи, рационалнији и ефикаснији власници пољопривредног земљишта. Пројекат реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, а предвиђено је да траје три године. Буџет од 3,78 милиона евра финансира Европска унија са 2,78 милиона евра и и Министарство за економску сарадњу Немачке са милион.

Почетком маја ове године, општина Неготин је одабрана као једна од 7 пилот општина у оквиру пројекта „Рурални развој - Ефикасно управљање земљиштем“ за спровођење пилот пројекта „Комасација и борба против напуштеног земљишта“. Подручје предвиђено за пилот пројекат обухвата површину од 297 ха, у КО Радујевац,  на којој има 1174 парцела а просечна површина по парцели је 0,25 ха. Буџет пилот пројекта за комасацију у општини Неготин износи 49.625,00 Еура .

Уситњеност и расцепканост катастарских парцела један су од основних узрока ниске ефикасности српске пољопривреде. Комасација је неопходна да би се укрупниле обрадиве површине и тако смањили трошкови производње, да би се решили имовинско правни односи, решило питање напуштене земље и пољопривредно земљиште рационално користило. Подаци из других држава показују да после комасације вредност пољопривредног земљишта расте на тржишту између 15 и 20 одсто – истакао је Бењамин Клингер, вођа пројекта. у Србији.

Пројектом „Рурални развој - Ефикасно управљање земљиштем“предвиђено је да се успостави одређени правни оквир и ојача способност Управе за пољопривредно земљиште при Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, али и пилот општина које су одабране.

- У периоду од 1980-1986. године општина Неготин је спровела комасацију на подручју 12 катастарских општина од укупно 42 КО. Укупна комасирана површина износи 11.375 ха на укупно 20430 парцела и познате су нам предности комасације. Једина катастарска општина у равничарском делу општине, која није била  обухваћена комасацијом је Радујевац те из тог разлога овај пројекат има још већи значај – изјавио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

Иначе, један од важнијих резултата пројекта биће и израда Географског информационог система који треба да омогући бољу контролу коришћења и ефикасно управљање пољопривредно земљиште, боље планирање и споровођенкје земљишно-руралне политике. Директна корист власника од спровођења комасације била би: побољшање услова животаа и рада пољопривредника, смањење трошкова пољопривредне производње, повећање приноса што би допринело конкурентнијој пољопривредној производњи, решавању имовинско правних односа без плаћања такси, повећању тржишне вредности земљишта, парцелама које би биле укрупњене и правилног облика са прилазом свакпој пољским  путем, смањењу површина напуштеног необрађеног земљишта, каснија могућност за изградњу система за наводњавање и одводњавање.