Четвртак, 29. Септембар 2016.

План детаљне регулације комплекса Рогљевачких пивница

Републички завод за заштиту споменика културе доставио је данас Заводу за урбанистичко планирање и пројектовање „План детаљне регулације комплекса Рoгљевачких пивница у општини Неготин“.

 

Докуменат је полазна основа за даљи развој и унапређење Рогљевачких пивница и има велики значај за развој туристичких потенцијала општине Неготин, те након усвајања плана следи наставак израде пројектне документације који се тиче неопходне инфраструктуре овог комплекса.

 

“Прошле године на седницама Општинског већа и Скупштине општине усвојили смо План детаљне регулације Рајачких пивница, а ове године завршен је и План детаљне регулације Рогљевачких пивница. Циљ израде ових планова је заштита и афирмација ових културних добара од изузетног значаја за Републику Србију, а самим тим и општину Неготин. Овим планским документима дефинисано је коришћење постојећих и увођење нових садржаја и полазна су основа за израду техничке документације неопходне за уређење комплекса винских подрума. Паралелно са израдом пројеката, чијом би се реализацијом уредила ова винска насеља, која су значајан туристички потенцијал , требало би да се у наредном периоду приступи и изради планова уређења пивница у Смедовцу и Штубику” – истиче Нaдица Васић, заменица председника општине Неготин.   

Приликом израде овог плана уложен је велики труд од стране представника локалне самоуправе и обрађивача плана, а све то уз добру сарадњу са мештанима села Рогљево.

 

“Спровели смо процедуру израде Плана детаљне регулације комплекса рогљевачких пивница и у току јавног увида упознали мештане са појединостима плана, тако да су били у прилици да на време упуте примедбе што су и урадили. Био је један мали број примедби од стране једног броја власника пивница. Све примедбе су сагледане од стране обрађивача плана, па је у складу са тиме план коригован и сада је још остало да се план усвоји на општинском већу,  а потом и на скупштини.” - каже Валентина Николовска, директорка Завода за урбанистичко планирање и пројектовање.    

 

Планом су дефинисана правила уређења и грађења на овом простору, мере заштите објеката, културних и природних добара, животне средине. Предвиђена су и правила изградње јавних саобраћајних површина, водоводне, канализационе, електро и телекомуникационе мреже, одређене комуналне површине површине за пејзажно уређење и водене површине.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.