Уторак, 31. Мај 2016.

Пјевачка група из Бањалуке најбоља на трећем ВЕФ-у у Неготину

Пјевачка група катедре за етномузикологију академије умјетности универзитета у Бањалуци, победник је трећег вокалног етно фестивал младих, који је у организацији Креативног удружења НЕГО одржан у Неготину.

  

Друго место припало је мушкој групи етномузиколошкоо одсека СМШ “Стеван Мокрањац” из Краљева, а треће етно групи “Мариника” из Неготина.

  

Жири овогодишњег фестивала у саставу Биљана Крстић, Зоран Богдановић и Драгомир Станојевић, доделио је и три специјалне награде.

  

Специјална награда за изузетну интерпретацију традиционалних песама припала је  женској групи етномузиколошког одсека СМШ "Стеван Мокрањац" из Краљева, Специјална награда за оригинално извођење песама из Македоније додељена је певачкој групи КУД-а "Кирил Пејчиновић"  из Теарца код Тетова, док је женској пјевачкој групи КУД-а "Мијат Машковић" из Колашина, припала специјална награда за очување вокалне обредне традиције.

   

ВЕФ је и ове године имао међународни карактер. Поред награђених  група, запажене наступе имали су и Одсек за српско традиционално певање МШ „Коста Манојловић“ Смедерево, Певачко друштво “Прело” Београд, Пјевачка група “Вијенац” СПКД “Просвјета” из Брчког као и муски вокално инструментални састав “Ајдуци” и вокално инструемнтална етно група “Долама” из Неготина.

  

Приређен је и целовечерњи концерт прошлогодишњих победника, етномузиколошког одсека средње музичке школе "Петар Коњовић" из Сомбора, под управом Иване Маџарац.

  

Фестивал ВЕФ је основало Креативно удружење НЕГО, са циљем неговања културних и традиционалних вредности, а и ове године покровитељи фестивала били су Министарство културе и информисања и Општина Неготин. 

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.