Понедељак, 28. Мај 2018.

Певачка група „Гусле“ из Кикинде и етно група „Мариника“ из Неготина победници ВЕФ-а

Женска певачка група “Гусле” из Кикинде у категорији традиционалног певања и етно група “Мариника”  из Неготина у категорији обраде, победници су петог ВЕФ-а, који је одржан у Неготину у организацији Креативног удружења „Него“ и под покровитељством општине Неготин, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства културе и информисања Републике Србије.


Пети по реду етно фестивал отворила је Татјана Панић, члан Општинског већа за културу, туризам и информисање општине Неготин, нагласивши том приликом да је Неготин један од ретких градова у Србији који има три музичка фестивала, а да је сваки понаособ изузетно значајан и посебан.

 

“Град који поштује и чува фестивал посвећен најважнијем композитору хорске музике у Србији, Стевану Стојановићу Мокрањцу, већ пету годину подржава и фестивал који има за циљ неговање традиционалних вредности, промовисање етно музике уз укључење младих, што је изузетно важно.” – истакла је између осталог Татјана Панић.  

Прво вече Фестивала протекло је у наступу прошлогодишњих победника. Свој получасовни програм на петом по реду ВЕФ-у имали су Вокална радионица „Бистрик“ Биљане Крстић из Београда и Женска пјевачка група КУД-а „Мијат Машковић“ из Колашина.

Другог, такмичарског дана фестивала, за наслов најбољег на петом ВЕФ-у надметало се  једанаест етно група, осам из Србије и по једна из Републике Српске, Бугарске и Црне Горе.

Жири у саставу, др Драгица Панић Кашански, доцент на катедри за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Биљана Крстић, музички уредник Радио телевизије Србије и Радо Београда 1 и др Сања Радиновић, ванредни професор на катедри за етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду, као најбољи у категорији традиционалног певања оценио је наступ женске певачке групе “Гусле” из Кикинде, под управом Магдалена Попов.

 

Ова група ради при истоименом Академском друштву за неговање музике, које је основано далеке 1876. годуине и једно је од најстаријих у Србији. На репертоару групе налазе се традиционалне песме најпре банатског краја, а потом и осталих области Србије и суседних земаља. Магдалена Попов запослена је од 2011. године у овом друштву као уметнички руководилац певачких и дечијих фолклорних група.

Друго место у категорији традиционалног певања заузеле су певачке групе СМШ „Петар Коњовић“ из Сомбора „Вијенац“ СПКД Просвјета из Брчког, а треће женске певачке групе етномузиколошког одсека СМШ „Стеван Мокрањац“ из Краљева и „Берегиње“ из Бечеја.

 

У категорији обраде најбоље оцене жирија добила је етно група “Маринике” из Неготина, под управом Данијеле Марковић, која је и идејни творац Вокалног –етно фестивал младих у Неготину. Етно групу “Маринике”, Данијела Марковић, иначе професор музичке културе у Неготинској гимназији, основала је 2008. године. Група негује изворну влашку и српску музику у вишегласној обради, као и духовну и световну музику српских композитора.

   

Етно-група „Славеја“ из бугарског Плевена и женска група етномузиколошког одсека СМШ „Стеван Мокрањац“ из Краљева, поделиле су друго место у категорији обраде. Етно-групи „Краљице“ УШ „Стеван Мокрањац“ из Неготин припало је треће место, а специјалном дипломом награђена је Група певача из Музичке школе из Будве.

Посебне дипломе за изутан допринос у неговању традиционалне музике додељене су диригентима Данијели Марковић и Катарини Поповић.  

Фестивал ВЕФ је основало Креативно удружење НЕГО, 2014. године, са циљем неговања културних и традиционалних вредности, а ове године покровитељ фестивала су поред Општине Неготин и Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство културе и информисања Републике Србије.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.