Понедељак, 27. Октобар 2014.

Петру Питаревићу прва награда на Фестивалу дечијег музичког стваралаштва

Петар Питаревић, ученик шестог разреда музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Неготина, у класи Петра Гавриљука, освојио је прву награду на Републичком фестивалу дечијег музичког стваралаштва “Фе Демус 2014” у Београду. На конкурс за 19. Фестивал дечијег музичког стваралаштва „Деца композитори“, пристигло је, ове године, преко 600 радова, а млади композитор из Неготина, представио се инструменталном композицијом за клавир под називом “Игра кишних капи”.  

Значајан допринос у компоновању награђене композиције дао је и Петров професор и разредни нстарешина, Петар Гавриљук, који је заједно са њим и присуствовао завршном концерту и свечаној додели награда, која је, протеклог викенда, организована у Дечјем културном центру у Београду.

На прошлогодишњем фестивалу, Петар је освојио трећу награду за композицију „Фебруарска ноћ“.

Републички фестивал дечијег музичког стваралаштва „Деца композитори“, традиционално организује Дечији културни центар Београд, под покровитељством Министарства просвете и Министарства културе Републике Србије. На фестивалу “Фе Демус”, учествују деца композитори узраста од 7 до 15 година, у области вокалног, инструменталног и вокално-инструменталног стваралаштва, који своје композиције компонују на часовима музичке културе или кроз слободне, ваннаставне активности.