Среда, 23. Мај 2018.

Пети Вокални етно-фестивал младих – ВЕФ 2018.

У организацији Креативног удружења НЕГО и под покровитељством општине Неготин, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства културе и информисања Републике Србије, у Неготину ће 24.и 25. маја бити одржан пети по реду Вокални етно-фестивал младих – ВЕФ 2018. Фестивал ће и ове године имати међународни карактер, а окупиће скоро 200 учесника из Србије, Републике Српске, Бугарске и Црне Горе. Вокални етно-фестивал


Фестивал ће почети радионицама традиционалног певања, које ће од 14 до 19 сати, бити организоване у галерији родне куће Стевана Стојановића Мокрањца. Како су најавили организатори, предавачи ће бити др Сања Радиновић, Биљана Крстић, Данијела Марковић, др Драгица Панић Кашански и др Злата Марјановић. Свечано отварање фестивала најављено је за 19 сати у Дому културе „Стеван Мокрањац“, а одмах након отварања биће приређен и целовечерњи концерт прошлогодишњих победника, вокалне радионице „Бистрик“ Биљане Крстић и КУД „Мијат Машковић“ из Колашина.

Другог, такмичарског дана фестивала, наступиће једанаест етно група, осам из Србије и по једна из Републике Српске, Бугарске и Црне Горе. За наслов победника петог Вокалног етно фестивала младих у Неготину, надметаће се : Женска пјевачка група „Гусле“ из Кикинде, Група певача из Музичке школе из Будве (Црна Гора), Женска група етномузиколошког одсека СМШ „Стеван Мокрањац“ Краљево у категорији традиционалног певања и обрада, Женска певачка група „Сенице“ Нови Сад, Певачка група СМШ „Петар Коњовић“ из Сомбора, Група „Славеја“ из Плевена (Бугарска), Пјевачка група „Вијенац“ СПКД Просвјета Брчко (Република Српска), Женска певачка група „Берегиње“ Бечеј, Етно-група „Мариника“ из Неготина, Мушки вокално-инструментални састав „Ајдуци“ из Неготина и Етно група „Краљице“ УШ „Стеван Мокрањац“ Неготин.

Вокални етно-фестивал младих основан је 2014. године, са циљем да промовише традиционалну етно музику, да активно укључује младе у њено очување као и да подстиче њихову креативну интерпретацију. Негујући културне и традиционалне вредности, ВЕФ едукује младе утичући на размену искустава и на унапређење знања, а све то у Неготину, Мокрањчевом граду и граду са богатом културном и музичком традицијом.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.