Среда, 08. Мај 2013.

Пети Фестивал влашке музике

4153_1.jpg

У организацији Удружења за очување идентитета, културе, традиције и језика Влаха, „Гергина“, у Неготину је, 6. и 7. маја бити одржан, јубиларни, пети Фестивал влашке музике „Гергина 2013“. Селектор овогодишњег Фестивала био је прослављени Димитрије Микан Обрадовић, уметнички директор Ненад Камиџорац, директор Срђан Демировић, а менаџер Бора Анђеловић.

4153_2.jpg

Фестивал је званично отворио заменик председника општине Неготин, Драгољуб Ђорђевић који је том приликом рекао : “За општину Неготин као вишенационалну средину у којој живи и велики број припадника влашке националне мањине од посебног су значаја овакве манифестације.  Оне доказују да су сви Крајинци равноправни и да остварују своја права како у јавном и политичком животу, тако и у домену културе и традиције. Овај фестивал је спона која добрим расположењем, песмом и игром, спаја припаднике различитих националности и доприноси позитивној атмосфери и свеукупном развоју општине Неготин. Са овог фестивала ми шаљемо поруку заједништва и поштовања различитости. На тај начин само потврђујемо чињеницу да на овим просторима Срби као већински народ и Власи као национална мањина вековима живе уз узајамно поштовање, у миру и толеранцији, поштујући Србију као своју државу. По том питању Неготинска Крајина може бити узор и осталим мултиетичним заједницама у Србији, али и ширем окружењу.”

4153_5.jpg

Као и ранијих година и овогодишњи Фестивал, чији су покровитељи Национални савет Влаха, Општина Неготин и „Еликсир група – ИХП Прахово“, имао је две фестивалске вечери, током којих се, у неготинском Дому културе „Стеван Мокрањац“ публици представило више десетина афирмисаних, али и младих инструменталиста и вокалних солиста.

4153_8.jpg

Прве фестивалске вечери наступили су хармоникаши Бобан Пецић из Неготина, Срђан Петровић из Тополнице, Андреј Радуцић из Неготина, Бојан Вербункић из Рткова и Саша Ђорђевић из Мајданпека, док се на усној хармоници представио Живојин Марковић из Мокрања.

Младен Журкић из Кучева и Александар Иконић из Вратне свирали су на виолини, а Стефан Радовановић из Метовнице код Бора, Борис Јанковић из Оснића код Бољевца, Биљана Јовановић из Луке код Бора, Александра Куркић из Боговине и Александар Живковић из Бољевца публици су представили магичне звуке фруле.

Умеће стварања музике на дувачким инструментима представили су и Лазар Јовановић из Зајечара и Саша Царановић из Милошева, а наступило је и шесторо вокалних солиста : Љупче Војиновић и Сандра Радовановић из Луке, Срећко Првуловић из Грацкова и Александар Живковић из Бољевца, као и дует Слађана и Селена Кокић из Лубнице.

4153_3.jpg

У ревијалном делу програма прве фестивалске вечери наступила је и Етно група „Мариника“,као и Вионера Пауновић са оркестром „Источници“, под управом маестра Милета Пауновића и КУД „Флоричика“ из Јабуковца, док су специјални гост прве вечери били румунски чаробњак на пановој свирали, Radu Nechifor.

4153_7.jpg

Друге вечери фестивала, 7. маја, наступила су позната имена влашке музике међу којима и вокални солисти : Слободан Домаћиновић, Бранка Букацић, Станиша Пауновић, Данијела Пражић и Љиљана Несторовић - Ђокић. Од инструменталиста, публици су се представили: Жива Динуловић (саксофон) из Подвршке, Ненад Стајковић (труба) из Буковча, Божидар Симеонов (гајде) из Бугарске, Веља Кокорић, Марјан Барбуловић (хармоника) из Халова и Виолета Мариновић (виолина) из Јабуковца.

4153_4.jpg

Друго, ревијално вече, употпунио је и наступ Љубише Панића фрулаша из Радујевца, Етно групе „Гергина“, дувачког оркестра „Дар-мар“ из Књажевца, КУД „Стеван Мокрањац“ из Неготина, док је специјални гост био Ionica Minune, хармоникаш из Румуније, који је наступио са својим оркестром.

4153_9.jpg

Током трајања фестивала у фоајеу неготинског Дома културе „Стеван Мокрањац“  организована је и промоција чувених неготинских вина, а модни Студио „Мишић“ приредио модну ревију инспирисану нашом етно баштином.