Среда, 20. Јануар 2016.

Пета „Весела чаршија“ у Неготину

Под покровитељством општине Неготин, а у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“, Туристичке организације општине Неготин и предузетника из старе неготинске чаршије, у Неготину је јуче одржана пета „Весела чаршија“. 

  

И ове године на Богојављене, у срцу вароши неготинске окупили су се грађани и бројни гости да бар накратко врате дух времена, када су у најлепшој и најстаријој улици у Неготину, Кнез Михаиловој, отворене прве занатске и трговинске радње, а Неготинци се дружили, певали и беседили свом граду и  крајинским великанима.  

  

Неготинце је синоћ у старој чаршији поздравио и председник Скупштине општине Неготин, др мед. Љубисав Божиловић, истакавши између осталог да кроз манифестацију „Весела чаршија“ оживљавамо успомене на познате занатлије и трговце, наше суграђане који су најзаслужнији за развој праве господске вароши, нашег Неготина.

  

Програмом којим нашој деци указујемо на важност и значај очувања традиције уједно промовишемо наш град и гостопримљивост наших суграђана по којој смо одувек били познати и по којој нас препознају сви који су бар једном походили Неготин. Прилика је, да се поред ниских температура дружимо и уживамо у веселој чаршијској атмосфери коју поред нашег чувеног вина, припремљених специјалитета и лицидерских срца, заштитног знака манифестације, чине управо људи, не само староседеоци, потомци чувених Неготинаца већ и сви они које је животни пут довео и заувек задржао овде“ – рекао је Божиловић.

  

Етнолог Емила Петровић, виши кустос Музеја Крајине подсетила је присутне на Богојављенске обичаје у Неготину.

  

„Неготин је у прошлости имао многе светковине од којих су се неке одржале до данашњих дана, као што је ова данас. Празник  Богојављење светковао се веома живописно. Весела чаршија била је испуњена великим бројем људи и деце. Сви учествују у слављу, а посебна пажња посвећује се деци, која треба да наставе памћење. Жене су имале важну улогу у спровођењу зимских обичаја“ – рекла је између осталог Емила Петровић.  

  

Приређен је и пригодан програм у коме су учествовали бројни извођачи, различитих генерација.  Етно група ОШ „Вук Караџић“ „Класје“ са диригентом Душицом  Ђурђић, Хор МШ „Стеван Мокрањац“ „Вивак“, са диригентима Александром Ђукић и Драганом Мариновић Симоновић, Удружење фрулаша „Крајинска фрула“, Вокална група „Ајдуци“ са диригентом Данијелом Марковић. За добро расположење побринули су се и Староградски оркестар „Каваљери“ и  Дувачки оркестар Жикице Првуловића.

  

Покровитељ „Веселе чаршије“ Општина Неготин, обезбедила је пиће, кувано вино и чај, али  и срнећи гулаш и мекице, а то су учинили и предузетници који имају радње у овој улици и људи добре воље у границама својих могућности.

    
  
  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.