Петак, 15. Јануар 2016.

Пета „Весела чаршија“ у Неготину

У духу времена, када су у најлепшој и најстаријој улици у Неготину, Кнез Михаиловој, отворене прве занатске и трговинске радње, а Неготинци се дружили, певали и беседили свом граду и  великанима крајинским - Манифестација „Весела чаршија“, и ове године на Богојављене по 5 пут, окупиће у срцу вароши неготинске, бројне грађане који већ сада показују интересовање и жељу да буду део веселог чаршијског дружења. 


Покровитељ општина Неготин и организатори Дом културе „Стеван Мокрањац“ и Туристичка организација, најавили су тим поводом богат и садржајан вечерњи програм. 

„Лицидерско срце је заштитни знак наше најлепше зимске манифестације и ево већ пету годину заредом Општина Неготин подржава Веселу чаршију. Манифестација се организује због промовисања онога што је најбоље у Неготину. Поред одличног вина и добре атмосфере, битно је говорити о људима који су најзначајнији и који су утицали на то да Неготин добије епитет праве господске вароши и града са душом“ – рекла је између осталог Татјана Панић, члан Општинског већа за културу и туризам.

У програму ће наступити бројни извођач, различитих генерација.  Етно група ОШ „Вук Караџић“ „Класје“ са диригентом Душицом  Ђурђић, Хор МШ „Стеван Мокрањац“ „Вивак“, са диригентима Александром Ђукић и Драганом Мариновић Симоновић, Удружење фрулаша „Крајинска фрула“, Вокална група „Ајдуци“ са диригентом Данијелом Марковић, Староградски оркестар „Каваљери „ и  Дувачки оркестар Жикице Првуловића. Приче из неготинске чаршије „Обичаји на Богојављење у Неготину“,  говориће етнолог Емила Петровић.

Очекује се да Манифестација „Весела чаршија“ у организацији Дома културе „Стеван Мокрањац“ и  Туристичке организације Општине Неготин,  и овог 19. јануара на Богојављење, у времену од 17 до 20 сати окупи  бројне креативне учеснике и бар неколико стотина посетилаца у улици која је некада важила за главну занатску и централну градску, а која и данас повезује векове и чува сећања на познате крајинске занатлије, трговце, угледне и виђене Неготинце, који су били претеча и стожер предузетништва у овом крају.

„Као и ранијих година и ове је добар одзив власника радњи и локала из улице Кнеза Михајла, који ће дати свбој допринос манифестацији. Биће постављено двадесетак штандова на улици где ће они изнети своје производе и послужење за посетиоце. Циљ нам је да поред учесника из саме улице укључимо и остале приватнике са територије општине Неготин да се укључе у манифестацију“ – рекао је Душан Петровић, директор Туристичке организација општине Неготин, и позвао грађане да у уторак на Богојављење дођу у Веселу чаршију у улици Кнеза Михајла.

За све посетиоце биће припремљено послужење, срнећи гулаш, кувано вино, чај и мекице.