Уторак, 22. Април 2014.

Патријарх српски Иринеј у Тимочкој епархији

На празник Васкрсења Христовог, 20. априла 2014. године, Његова Светост Патријарх српски Иринеј посетио је Тимочку епархију. Свечани дочек приређен је испред саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Зајечару, где је Његову Светост дочекао Епископ тимочки г. Јустин са свештенством, монаштвом и верним народом. У пратњи Епископа Јустина Патријарх Иринеј посетио је саборни храм и притом захвалио Епископу Јустину на поздравној беседи добродошлице. Потом је за Патријарха и његову пратњу приређен пријем у владичанском двору у Зајечару.

У наставку посете, у касним поподневним сатима, Патријарх Иринеј и владика Јустин стигли су у Неготин, где су их испред Саборне цркве Свете Тројице дочекали свештеници неготинског намесништва и велики број верника. Упућујући срдачне речи добродошлице, у име свештеника и верних Неготина Патријарха је поздравио протојереј-ставрофор Ранко Јовић пред препуним храмом Свете Тројице . Патријарх Иринеј се, не скривајући радост због мноштва сабраног народа, надахнутом беседом обратио присутнима. Након Неготина, Патријарх је посетио манастир Буково, у коме су му добродошлицу приредили игуман архимандрит Иларион и братија манастира.

Сутрадан, на васкршњи понедељак, 21. априла, Патријарх Иринеј освештао је нови живопис у цркви Успенија Пресвете Богородице у Душановцу код Неготина, где се окупио велики број верника из Душановца, Неготина и околине. Свету Архијерејску Литургију је служио Његова Светост Патријарх Иринеј уз саслужење Епископа тимочког Јустина, као и монаштва и свештенства Епархије тимочке. У наставку Св. Литургије старешина храма протојереј Ранко Алексић примио је од Епископа Јустина високо одликовање права ношења напрсног крста. Заслужним донаторима за подизање и украшавање храма Успенија Пресвете Богородице, г-дину Борису Пистоловићу и г-дину Милету Јордачијевићу из Душановца, уручени су ордени Св. Краља Милутина. Литургији је присуствовао Директор канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама г-дин Милета Радојевић, г-дин Братислав Петковић и председник општине Неготин мр Милан Уруковић. На Литургији је певао црквени хор храма Св. Тројице из Неготина, а свечано сабрање улепшао је велики број деце и верних који су на позив Патријарха радосно приступили Св. Причешћу.

Након Св. Литургије уприличено је празнично сабрање и славље на коме су архијерејске захвалнице уручене свим приложницима храма.

Фотографије:

 

Преузето са сајта :
Српска Православна Епархија Тимочка