Понедељак, 12. Септембар 2022.

ОТВОРЕНИ 56. МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ

56. фестивал „Мокрањчеви дани“ отворен је у најмузикалнијем дворишту у земљи, подизањем фестивалске заставе уз звуке фанфара и чувене Шесте руковети. Делегације локалне самоуправе коју су чинили Владимир Величковић, председник Општине Неготин и мр Милан Уруковић, председник СО Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац“, Музеја Крајине, неготинске Уметничке школе, диригената, и културно уметничког удружења из Мокрања, положиле су цвеће на споменик славном композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, рад чувеног вајара Небојше Митрића.

  

  

„Неготин и Србија данас славе у част  најзначајнијег  музичког ствараоца, великана Стевана Стојановића Мокрањца, човека чије је стваралаштво прославило наш град и ове просторе. Свето место српске музике у наредним данима биће испуњено нотама које ће посвећено извести бројни заљубљеници у хорску музику, музички ствараоци и поштоваоци Мокрањчевог лика и дела. Живећи у глобалном  селу које нам је 21. век донео, са свим својим различитостима али и својеврсним претњама оригиналности,  традиционалним вредностима и музичким коренима, преузели смо још већу одговорност неговања културног наслеђа које нам је Мокрањац оставио. Поносни сваког септембра у најмузикалнијем дворишту родне куће нашег великана Стевана Стојановића Мокрањца, са посебним пијететом, уз звуке чувене Шесте руковети славимо музику, славимо уметност, славимо Мокрањца, и проносимо глас о његовој заоставштини, захвални на прилици што смо део Фестивала „Мокрањчеви дани“, истакао је у поздравној речи Владимир Величковић, председник Општине Неготин и захвалио се на континуираној подршци Министартству културе и информисања Републике Србије, пријатељима фестивала и спонзорима.

  

Овогодишњи беседник Мокрањчевих дана композитор Александра Вребалов истакла је да смо ми ти који идемо иза Мокрањца - оснивамо фестивале и ансамбле, водимо школе и хорове, пишемо књиге и музику, документујемо и архивирамо достигнућа духа, подучавамо будуће генерације, настављајући Мокрањчев пут, како стварања тако и служења за опште добро.      

„Овог септембра 2022. године, више од сто година после Мокрањчеве смрти делим, раме уз раме са многима од вас његову музичарску судбину. Осврнућу се на питање - каква је то судбина ствараоца, музичара са наших простора, судбина која нам је заједничка са Мокрањчевом, али прво желим да кажем у пар речи шта је Музика за мене као ствараоца. За мене музика није забава, није бизнис, није чак ни професија. Она је алатка етике, пут до душе, раван лепоте и љубави кроз коју је свако од нас, музичара, позван да оствари своју суштину.  Са музиком је као са молитвом, она је најфинија сфера духа, она нас спаја са суштином људске душе и извором стварања.  По Орфичком учењу и у нашој у прошлост далекосежној породици питагореанској чији смо, ми музичари, изданци - појам музика означава сва умећа која служе васпитању и прочишћењу душе.  Као и молитва, онима који не верују у њену моћ, она је поштапалица, декор или драматично прибежиште, а вернима она је - све. Музика може да нас проведе кроз време, спајајући прошлост и садашњост, она ће нас утешити, профинити, откриће нам тајну природе или неког феномена који иначе интелектом нисмо успели да спознамо, исцелиће нас, увешће нас у емоције које, када би биле проживљене без музике, биле би живе ране, помириће нас са непријатељем, јер певајући исту песму или предајући се истој хармонији ми хармонизујемо односе, осећамо да припадамо истој, људској породици.“ истакла је Вребалов.

  

Свечаности у част најзначајнијем српском композитору Стевану Ст. Мокрањцу, отворила је др Соња Маринковић, селекторка Фестивала.

  

„Окупљени смо да по 56. пут са радошћу и узбуђењем очекујемо почетак фестивала посвећеног оцу српске музике, Стевану Стојановићу Мокрањцу. Његов родни Неготин са љубављу и поносом и ове златне јесени постаје наша престоница културе и уметности, место наших ходочашћа на којима преиспитујемо ко смо и куда идемо? Да ли смо достојни оног што нам је својим даром и прегнућем оставио Мокрањац? Да ли ходимо стазама које је он открио показујући сигурне путеве духовног уздизања и благостања? Јер Мокрањчев пут беше трновит и тежак, испуњен бројним искушењима. Тим путем водили су га интуиција, визија и знање.У знак захвалности за све што је учинио, његови Неготинци и сав музички свет наредне дане проглашавају данима музичких свечаности у којима ћемо показати ко смо и шта је настало из семена које је Мокрањац давно посејао. Будимо достојни нашег великог учитеља. Показујући своје умеће, славимо његово прегнуће. Нека 56. Мокрањчеве дане испуне радост и узбуђење стваралаштва и нек то одјекне широм Србије“ поручила је селекторка Фестивала, др Соња Маринковић.

  

Плакету 56.“Мокрањчевих дана“ беседнику Фестивала, Александри Вребалов, уручила је Јованка Станојевић, директор Дома културе „Стеван Мокрањац“. Свечаност отварања Фестивала завршена је Шестом руковети у извођењу здружених неготинских хорова и Хора „Мокрањац“ из Београда, уз вођство др Катарине Станковић.

  

Први фестивалски дан настављен је отварањем изложбе слика и склуптура „Алегорије на грчке митове“ уметника Александра Цветковића чија ће дела бити изложена у галерији Дома културе наредне две недеље.

  

  

На круни фестивала „Натпевавању хорова“ ове године наступила су четири хора чије су уједначени квалитетни наступи обележили на најбољи начин привели крају први фестивалски дан. Победник овогодишњег натпевавања је Новосадски камерни хор под управом Божидара Црњанског један  од најактивнијих наших хорова, учесник бројних домаћих и интернационалних фестивала добитник многих значајних признања, основан је 2013. године. Жири у саставу: проф. др Соња Маринковић, музиколог, Александра Вребалов, композитор и др Катарина Станковић, диригент награду за најбоље извођење Мокрањчевог дела, његове Херувимске песме, доделио је Српском црквено пјевачком друштву „Богољубље“ из Добоја, под управом Љубице Тимановић.

  

  

Бањалучком Камерном хору „Керубини“ којим је дириговао Душан В. Урошевић припала је награда за трагалачки однос према хорском репертоару, док је Омладинском мешовитом хору „Симонида“ из Београда, под управом Јелице Чукарић припала плакета за музикалност ансамбла и за најперспективнијег младог диригента.

  


 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.