Недеља, 15. Септембар 2019.

Отворени 54. „Мокрањчеви дани“

  

Подизањем фестивалске заставе, уз звуке фанфара и Шесту руковет, у извођењу здружених хорова, учесника натпевавања из Њујорка, Амстердама, Подгорице, Скопља, Зајечара и Ваљева и неготинских хорова, под управом др Милоја Николића, диригента,  у Неготину су свечано отворени 54. „Мокрањчеви дани“.

  

Бројне госте, учеснике Фестивала и суграђане поздравио је  Владимир Величковић, председик Општине Неготин  поручивши да је Неготин  почев од данас, у наредних седам дана, фестивалски град, захваљујући најзначајнијој личности српске музичке историје, Стевану Стојановићу Мокрањцу.

„Српски композитор изузетних стваралачких домета, родоначелник хорске музике, диригент, педагог, Стеван Мокрањац, своје прве кораке начинио је на месту на коме се налазимо. Ово свето место српске културе, сваког септембра окупља  уметнике, музичке ствараоце, музикологе, зналце, посетиоце, који уважавањем Фестивала изражавају своје поштовање према музичком благу које је за свог живота начинио наш знаменити суграђанин. Благу које је његов родни град, Неготин, уврстио у малобројне Градове српске уметничке музике. Неготин чува сећање на врсног композитора, већ 54 године, одано, поносно, радосно и широм отворених руку, срца и душе, дочекује Вас који волите Мокрањца и поштујете његово наслеђе.  Неготинци, привилегију што потичу из града Стевана Стојановића Мокрањца али и Ђорђа Станојевића, Јована Мишковића, Драгише Стојадиновића и чувеног јунака Вељка Петровића, итекако знају да цене. Поносни на великане, њихов неизбрисив траг, део нашег националног бића, чувамо сећање на све, који су својим радом и чињењем учинили да будемо оно што јесмо. Желим само још да напоменем да наш град, културни центар источне Србије, у овој години обележава значајне јубилеје, 180 година од оснивања Општине, 180 година постојања Неготинске гиманзије, 100 година од оснивања Дома „Станко Пауновић“ и Фудбалског клуба „Хајдук Вељко“. Вредни јубилеји који уз подсећање да су у нашем граду основани и једна од првих читаоница у Србији али и музеј, потврђују историјску и културну вредност овог дела Србије. На нама је да управо те вредности, као знакове поред пута, пратимо.“истакао је председник Величковић.

  

Овогодишњи беседник фестивала у славу уметности  и музичког опуса Стевана Стојановића Мокрањца, диригент и уметнички директор музичке продукције РТС-а,  Бојан Суђић је истакао да му је пре само 4 године припала  изузетна част да отвори јубиларне 50. Мокрањчеве дане, заслужујући је пре свега као представник Хора и Симфонијског оркестра РТС, који су у Неготину имали скоро онолико учешћа колико је било Мокрањчевих дана.

„Ту смо извели интегрални балет ”Охридска легенда” Стевана Христића, који смо и снимили по први пут у Србији као једно од највећих дела у нашој уметничкој музици инспирисано традицијом.  Управо у Неготину, који је тврђава прве озбиљне уметничке трансформације народног духа у Мокрањчевим композицијама које су и данас највише на репертоару свих српских хорова, верујем да смо на правом месту из кога може да потекне и ревитализација идеја које прожимају ову беседу. Уз све остале композиторске геније у нашем народу, инспиришимо и оне који ће пронаћи ту алхемијску формулу и креирати дела која неће само говорити о личности аутора, већ ће успоставити везу са латентним фреквенцијама националне традиције градећи на њима савремени музички храм вишег реда. Нека се традиција Мокрањчевих дана у Неготину, као трајног чувара нашег идентитета, настави На Многаја Љета.“ поручио је маестро Бојан Суђић.

  

Мокрањац је захваљујући свом музичком таленту, али и великом прегнућу и раду из народне ризнице извукао бројне драгуље и приказао их читавом свету, рекао је отварајући Фестивал Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, подсетивши да „сјај тих Мокрањчевих драгуља сија данас и у Неготину, и у Србији, и у региону“ истакао је министар културе и информисања Републике Србије, Владан Вукосављевић у свом обраћању на овогодишем Фестивалу.

„Неготин је захваљујући великој личности и великом делу Стевана Стојановића Мокрањца, али не и само због тога постао и остао драматично место српске историје и српске културе. И данас када су најлепши гласови музике, региона и света дошли овде да се окупе око те стожерне личности наше културе разлога за задовољство и за славље има пуно. Педесетчетврти пут се одржава манифестација у једној културној атмосфери, ако српску културу посматрамо као континуитет од стотина и стотина година, та култура је била прекинута низом различитих дисконтинуитета, углавном наметнутих трагичним потезима историје и у свету тих чињеница и тих околности, свака она манифестација поглавито у историји културе која слави и обележава више од пет деценија заслужује дубоки наклон и велико поштовање“ поручио је министар Вукосављевић, отварајући 54. „Мокрањчеве дане“.