Субота, 15. Септембар 2018.

Отворени 53. Мокрањчеви дани

У славу великог композитора Стевана Стојановића Мокрањца, данас је у дворишту његове родне куће, уз звуке фанфара и шесту Мокрањчеву руковет, у извођењу здружених неготинских хорова и учесника традиционалног „Натпевавања“, којим је дириговала мр Тамара Адамов Петијевић, отворен педесет трећи по реду Фестивал “Мокрањчеви дани”.

 

Церемонија свечаног отравања почела је традиционалним подизањем фестивалске заставе, а након тога делегације Општине Неготин, Министарства културе и информисања Републике Србије, Дома културе “Стеван Мокрањац”, Уметничке школе “Стеван Мокрањац” Музеја Крајине и КУД “Мокрањац” из Мокрања, положиле су венце и цвеће испред споменика великом композитору.  

 

Учеснике фестивала и бројне госте на почетку свечаног отварања, поздравио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин. У свом обраћању он је пожелео добродошлицу на 53. фестивал посвећен Мокрањцу.


Нема веће части од ове која је мени припала,  да вас у име Неготинаца и локалне самоуправе, која организује Фестивал у славу нашег Стевана Стојановића Мокрањца,  поздравим и упутим речи срдачне добродошлице. И ове године с радошћу, пуног срца, и раширених руку , како и доликује српским домаћинима, дочекујемо уметнике, музикологе, ствараоце, поштоваоце Мокрањчевог опуса, драге госте који су део заједничке мисије неговања и очувања Мокрањчеве музичке задужбине. Отварање фестивала „Мокрањчеви дани“ празник је српске културе. Подсетићу вас на речи које је приликом свечаности уприличеној поводом откривања споменика чувеном Хајдук Вељку, давне 1892. године, када је и први пут изведена Шеста руковет, незванична химна Неготина, изговорио министар војни, ђенералштабни пуковник Димитрије  Ђурић, изасланик краља Александра Обреновића: „Народ који поштује своје заслужне људе, вазда ће их имати. Народ који заборавља заслуге својих великих људи, неће их убудуће имати. Не заслужује их.“  То је био тренутак који је на историјском тлу храбре погибије, повезао три најзначајнија наша великана Вељка Петровића, тада присутне,  Ђорђа Станојевића и Стевана Стојановића Мокрањца. Сведоци смо да наши великани нису заборављени, јер не прође ни дан а да се у њиховом граду, не спомене шта су за свог живота учинили за Неготин, Србију, свет. 53. Мокрањчеви дани су наше хвала, Стевану Мокрањцу, на томе што је Неготин учинио музичким градом, своје суграђане и  Србију поносним делом музичког наслеђа Европе и света. – рекао је Величковић. 

Част да буде беседник на 53. Мокрањчевим данима припала је Аји Јунг, директорки Београдског фестивал игре. Она је у својој беседи између осталог истакла.

 

“Мокрањац је био један од оних Срба који не чекају да се ствари саме догоде и којима нико не смета или стоји на путу. Био је интелигентан, упоран и одговоран да проналази начине како би у свом времену постојао и стварао. Дубоко свестан да неко друго и боље време једноставно није имао. Стојећи пред вама, уваженим стручњацима и љубитељима опуса овог генија, не знам шта бих пре поменула, његов извођачки дар и уметничко стваралаштво, његове организаторске способности и покретачке капацитете, бескрајну жељу, прикупљено знање и огроман рад да музику учини великом и важном …Таленат и енергију којом је умео своју малу земљу да постави у сам врх европских уметничких резултата. Композиције, музику, али и веру у будућност која се може сањати једино онда када постоје услови за образовање. ”

Музичке свечаности у славу великом композитору, ове године отворио је Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

“Не треба посебно истицати истрајност и значај овог фестивал, његов концепт и идеју, чији је циљ био очување и афирмација стваралаштва назначајнијег српског композитора с краја 19. и почекта 20. века, Стевана Стојановића Мокрањца. Довољно је рећи да манифестација, која увелико превазилази оквире уметности и културе, постоји дуже од пола века, а да нешто тако и толико одолева времена и ономе што оно носи са собом, онда мирне душе можемо говорити о историји традицији и духовности, који су темељ иудентитета сваког народа.“ – истакао је између осталог Гајовић у свом обраћању.    


Поздравно писмо упутио је и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који није био у могућности да присуствује отварању фестивала у Неготину. У њему се између осталог истиче да дуговечна манифестација “Мокрањчеви дани” има дубок и вишеслојан значај, како за српску музичку сцену, тако и за целокупну културу наше земље. Министар је учесницима и организаторима пожелео успешан фестивал и уживање у доброј музици. 

 

На крају церемоније свечаног отварања 53. фестивала, Владимир Величковић, председник општине Неготин и Владимир Радић, в.д. директора Дома културе „Стеван Мокрањац“ уручили су Плакете фестивала Алксандру Гајовићу, дрћжавном секретару Министарства културе и беседнику Аји Јунг.

 

53. „Мокрањчеви дани“ трајаће до 21. септембра, када ће свечано бити затворени концертом Хора и Симфонијског оркестра РТС-а и дечијих хорова из Неготина и доделом фестивалских признања.