Петак, 12. Септембар 2014.

Отворени 49. Мокрањчеви дани

 

Интонирањем химне „Боже правде“, у извођењу здружених хорова – учесника Натпевавања и неготинских хорова Цркве „Свете Тројице“ и МШ "Стеван Мокрањац", у Неготину је данас свечано отворен 49. фестивал „Мокрањчеви дани“, који у част највећем српском композитору Стевану Стојановићу организује Дом културе „Стеван Мокрањац“ под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Општине Неготин.

 

Након полагања венаца и цвећа на спомен бисту славном композитору и подизања фестивалске заставе, поздравне речи у име домаћина, учесницима, гостима и фестивалској публици упутио је Јован Миловановић, председник општине Неготин.

 

У славу нашег, и у светским размерама признатог и поштованог композитора, у граду Стевана Стојановића Мокрањца чија се дела непролазне музичке вредности изводе и сто година после његове смрти, сваког септембра окупљају се поштоваоци његовог аутентичног музичког стваралаштва.  Да је траг који је у музичкој култури српског народа оставио неизбрисив и вечан, потврђују домаћи и инострани хорови и инструменталисти, који Мокрањчева дела изводе у концертним дворанама широм света. Неготин, сврстан у групу драгоцених и малобројних градова који се могу похвалити празником музике какав је Мокрањчев фестивал, са неизмерним поштовањем и поносом и данас на свечаном отварању манифестације шаље поруку: Наша је дужност да  указујемо на трајне вредности Мокрањчевог дела и његов допринос музичкој култури. И данас 100 година после његовог одласка,он живи кроз своју музику“

Част да се обрати беседом на 49. Мокрањчевим данима, припала је диригенткињи Даринки Матић Маровић.

У својој вишедеценијској каријери имала сам безброј прилика да изводим Мокрањчева дјела: са нашим и иностраним хоровима, са великим и малим ансамблима различитог састава, у школским дворанама и сеоским црквама али и у саборним храмовима и катедралама и највећим концертним дворанама широм Европе, Азије и Сјеверне и Јужне Америке.

Узвишеност Литургије и Опела или прекрасне мелодије и прелијепи стихови узети са најчистијег, народног врела, одабрани руком мајстора, оплемењени ријетким стваралачким даром и преточени у јединствене Руковети, увијек су представљале омиљени дио наших концертних програма и прихватани са једнаким одушевљењем у његовом родном Мокрању, на Коларцу у Београду или у Карнеги холу у Њујорку или Музикферајну у Бечу.

Мокрањчева хорска музика је најпознатији опус у региону у којем се говори истим или сличним језицима, и који веома добро разумије тананости лирике или снагу епског, својственог овом поднебљу.

 Сличност или блискост фолклора, љествица, мелодија и ритмова који га карактеришу, припадају заједничкој баштини народа који овдје живе и Мокрањац је на читав регион гледао као на свој духовни и музички простор. Отуда звуци Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Далмације, сливени у ненадмашне Руковети, и његова, а истовремено, музика свих нас.

Он је умио да препозна, одабере и уобличи музичку и духовну суштину бића са ових простора; због тога сам увијек мање стрепила прије извођења Мокрањчевих дјела код нас него у иностранству. Међутим, свака стрепња када је у питању његова музика, увијек се показала излишном. За његову музику, као и сваку истинску умјетност, заиста није било граница.

 

Овогодишњи Фестивал, који се одржава у години обележавања 100 година од Мокрањчеве смрти, отворио је мр Милан Радосављевић, директор Фестивала и Дома културе „Стеван Мокрањац“.

   

За скоро пет деценија постојања „Мокрањчеви дани“ израсли су у фестивал који се на културној мапи Србије није позиционирао само као најстарији, већ и као једно од најзначајнијих културних упоришта, на чијим су традицијама стасавале генерације музичких посленика, које су својим деловањем оставиле значајан траг на мапи његовог трајања. Извирући на Мокрањчевим стопама, као и на траговима које су за собом оставили ученици славног великана, вођен узорима и упориштима у традицији, фестивал је растао и израстао, профилишући се у смеру представљања врхунских уметничких вредности које су постале смерница сваког новог размишљања о његовој будућности и програмској концепцији.

Директор Дома културе „Стеван Мокрањац“, мр Милан Радосављевић, уручио је и Плакету фестивала „Мокрањчеви дани“ беседнику Даринки Матић Маровић.

   

Већ по традицији свечано отварање завршено је извођењем Химне Неготина – Шестом Руковети Стевана Мокрањца коју су заједнички извели учесници Натпевавања, хор Цркве "Свете Тројице" и хор МШ "Стеван Мокрањац" из  Неготина, уз солисту Драгана Данесковића са диригентом Светланом Кравченко.