Петак, 14. Септембар 2012.

Отворени 47. Мокрањчеви дани

3858_1.jpg

У дворишту родне куће славног композиорора Стевана Стојановића Мокрањца, под крошњом бадема, уз звуке фанфара и у пратњи  преко 300 хориста који су изводили химну Неготина - ВИ Мокрањчеву руковет, свечано је отворен најстарији српски музички фестивал, 47. Мокрањчеви дани.

3858_3.jpg

Учеснике и госте фестивала поздравио је мр Милан Уруковић, председник Скупштине општине Неготин.

3858_2.jpg

- Четрдесетседам година фестивала по коме се И ван граница наше земље препознаје српска музичка сцена, нама Неготинцима, дају за право да задржимо давно стечену титулу културног седишта И наставимо културну традицију утемељену можда баш у време када је у њему рођен наш најславнији суграђанин Стеван Стојановић Мокрањац. Тим пре што је управо он својим генијалним делом славу родног града пронео широм света –поручио је мр Уруковић 

3858_4.jpg

Академик Исидора Жебељан, најизвођенији српски композитор, својом надахнутом беседом, на оригиналан начин нагнала је присутне на размишљање о поимању уметности, а посебно музике.
- Од свих уметности музика је та која је највише игра духа, која је чисто осећање-она је потпуно безразложна И необјашњива, лишена способниости да подучава, она је жива, она је и страст и љубав сама – каже Исидора Жебељан.

3858_5.jpg

Овогодишњи Фестивал отворио је мр Милан Радосављевић, директор Дома културе “Стеван Мокрањац